House of Cards – Seizoen 6 – Serie Recensie

Bespreking House of cards seizoen 6

Wanneer je een kaartenhuis bouwt, is de grootste uitdaging om er voor te zorgen dat het blijft staan. Toch weet je dat er een moment komt dat het zal gaan instorten en probeer je dat zo lang mogelijk uit te stellen. Netflix wist hun huis goed op te bouwen, maar kwam in grote problemen toen het nieuws bekend werd dat hoofdrolspeler en gezicht van de serie Kevin Spacey ook werd genoemd in de lange lijst van #MeToo namen als iemand die in het verleden misbruik maakte van z’n positie ten koste van een ander. Daarmee leek het kaartenhuis al in te zijn gestort voordat de serie zelf was afgelopen. Netflix kon de serie niet langer meer met Spacey maken en moest een beslissing nemen. De keuze was uiteindelijk om een laatste seizoen te maken waarin hij niet langer voorkwam en de focus compleet te richten op Claire Underwood (Robin Wright), na de dood van haar man Francis. Slaagt de VOD-service hiermee om het kaartenhuis nog een paar extra afleveringen te laten staan?

Review House of Cards seizoen 6

Met Claire Underwood als president, krijgt ze het al snel aan de stok met een machtige familie die op verschillende plekken mensen voor zich hebben werken en die hiervoor afspraken hadden gemaakt met Frank. Ze doen er alles aan om er voor te zorgen dat Claire die afspraken nakomt, maar Claire laat zich niet zo makkelijk inpakken, wat resulteert in een strijd om haar positie. Ondertussen heeft Doug Stamper er alles voor over om er voor te zorgen dat de nalatenschap van Frank Underwood een waardige is en probeert uit te vinden wat voor rol Claire daarin speelt.

In de eerste paar seizoenen was de kijker de stille bondgenoot van Frank Underwood. Hij nam je af en toe even apart en sprak je direct toe om je inzicht te geven in zijn gedachtengang. Dat vormde een band. Andere karakters deden dat initieel niet, maar in het vorige seizoen begon ook Claire de aanwezigheid van de kijker niet langer te negeren. Dat zet dit zesde seizoen door, maar Wright mist voor dit onderdeel van de serie de charisma om je met een half schuldgevoel mee te laten genieten van haar plannen. Wanneer ook een ander karakter de kijker begint aan te spreken bereikt dit middel z’n breekpunt en is het niet langer effectief.

“niet op deze manier…”


 Het is een seizoen dat zich afspeelt in de enorme schaduw van Frank Underwood en het gemis van Spacey is duidelijk voelbaar. Origineel zou het laatste seizoen gaan over de strijd om het Witte Huis tussen Frank en Claire, wat het nodige spektakel had kunnen opleveren. Nu moet er een nieuwe bedreiging gevonden worden en begint het verhaal eigenlijk van begin af aan, maar nu met Wright in dezelfde positie als Spacey. Het resultaat is een teleurstellend seizoen met een slot dat vele kijkers extreem zal frustreren. Met een titel als House of Cards zou je verwachten dat het kaartenhuis aan het eind in zal storten, maar niet op deze manier.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

4 thoughts on “House of Cards – Seizoen 6 – Serie Recensie

    • Ja, erg jammer dat het zo teleurstelde. Er waren misschien één of twee afleveringen waar ik er een beetje in zat, maar de rest…tsja…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *