Abacus: Small Enough to Jail (2016) – Recensie

Abacus Small Enough to Jail recensie
Over de bankencrisis in 2008 zijn al diverse films gemaakt (bv. The Big Short, Margin Call) en de conclusie is vaak dat er uiteindelijk geen enkele bank voor aangepakt is. De belangrijkste reden hiervoor omdat de meeste “Too big to fail” waren. Als ze door een rechtszaak op zouden houden te bestaan zou dat een enorme impact hebben op het financiële systeem. Abacus Federal Savings in New York, een zeer kleine bank die zich vooral op de Chinese gemeenschap in Chinatown richt, was de enige bank die wel te maken kreeg met een rechtszaak over hypotheek fraude. Een zaak die veel impact zou kunnen hebben op dit familiebedrijf en de mensen die daar hun geld en bezittingen hebben.

Review Abacus Small Enough to Jail

Toch besloot de familie het gevecht aan te gaan, niet alleen om hun onschuld te bewijzen, maar ook om er voor te zorgen dat hun bedrijf kon blijven bestaan en ze nog steeds het respect zouden behouden van hun klanten. Het blijkt een moeilijk en lange rechtszaak te zijn die laat zien dat een bank in zo’n gemeenschap misschien anders werkt dan een standaard bank en hoe er misschien binnen de bank zaken gebeurden waar het hoger management niet van op de hoogte was. De interviews met zowel de familie zelf als met het openbaar ministerie belichten beide kanten van de zaak duidelijk. Een documentaire die laat zien dat David in dit geval niet bang is voor Goliath.

Leave a Reply

Your email address will not be published.