Whitney: Can I Be Me (2017) – Recensie

Recensie Whitney Can I Be Me

Alhoewel de meeste bekendheden overlijden aan natuurlijke oorzaken, blijft het schokkend om te zien hoe grote artiesten en acteurs ten onder gaan aan dranks, drugs en medicatie. Michael Jackson, Prince, Amy Winehouse, Philip Seymour Hoffman en Heath Ledger hadden er allemaal problemen mee en ook Whitney Houston hoort helaas tot dat rijtje. Ze verdronk in 2012 in het bad van haar hotelkamer en er werd cocaïne in haar lichaam aangetroffen. De documentaire Can I Be Me, die sinds deze week op Netflix te zien is, kijkt naar de carrière en privéleven van Houston en probeert een beeld te vormen over de problemen die uiteindelijk resulteerden in haar dood.

Review Whitney Can I Be Me

Alhoewel Whitney Houston grote successen behaalde, bleek ze achter de schermen iemand te zijn die onzeker kon zijn. Ze zong al op jonge leeftijd in de kerk, onder leiding van haar moeder Cissy, die op een gegeven moment jaloers op haar succes leek te zijn. Ze deed alles samen met haar broers en toen die op jonge leeftijd al drugs probeerden, deed Whitney ook mee. Haar publieke imago was er eentje die er voor zorgde dat ze te marketen was aan een breed publiek, maar dat imago sloot niet aan bij wie ze eigenlijk was en ook de Afro Amerikaanse gemeenschap had er problemen mee (ze werd bij de Soul Train awards in 1989 uitgejoeld). Daarnaast suggereert de film ook dat ze biseksueel was en dat paste moeilijk bij de visie van de kerk.

Het waren slecht enkele factoren die Whitney vormden tot wie ze was. Toen ze Bobby Brown tegenkwam leek alles nog erger te worden. Ze deden alles samen en Bobby had een grote rivaliteit met één van Whitney’s beste vriendinnen. Het drugsgebruik werd steeds problematischer en zelfs toen iemand aan de bel trok werd zijn rapport opzij geschoven en kon hij vertrekken. Door middel van interviews en archiefbeelden geeft Whitney: Can I Be Me focust deze documentaire zich vooral op de negatieve kanten van haar leven. Het geeft aan kijkers die niet bekend zijn met de zangeres een onvolledig beeld, het maakt niet duidelijk hoe succesvol ze was waardoor er een vertekend beeld zou kunnen ontstaan. Daarnaast zijn er momenten waarin suggesties worden gemaakt die vervolgens niet voldoende onderbouwd worden. Het resultaat is een enigszins onevenwichtige blik in het leven van Whitney Houston. Een documentaire die fans zeker willen zien, maar niet het nivo van andere soortgelijke films haalt.

Whitney: Can I Be Me is beschikbaar via Netflix

Leave a Reply

Your email address will not be published.