Silence (2016) – Recensie

Recensie Silence Scorsese

Martin Scorsese hoeft al lang niets meer te bewijzen als regisseur. Het aantal klassiekers dat hij op z’n naam heeft staan is enorm en als hij dan een nieuwe film maakt is dat voor een filmliefhebber natuurlijk een titel die je niet mag missen. Wat biedt hij met Silence?

Review Silence

Rond de 17e eeuw reizen twee jonge priesters, Rodrigues (Andrew Garfield) en Garupe (Adam Driver), naar Japan om op zoek te gaan naar hun verdwenen mentor Ferreira (Liam Neeson). Die was naar het land gereisd om het evangelie te verkondigen, maar Japan doet er alles aan om dat tegen te gaan. Het is verboden christen te zijn en al snel komen de twee erachter wat dat in de praktijk betekent.

“ingetogen en subtiel…”


 Dat religie voor Scorsese zeer belangrijk is, is algemeen bekend en met Silence heeft hij een film gemaakt waarbij op prachtige wijze laat zien dat geloof op de proef kan worden gesteld. Japanse christenen zijn namelijk hun leven niet zeker en worden soms op gruwelijke wijze gemarteld. Rodrigues en Garupe gaan hier ider op hun eigen manier mee om. De focus ligt grotendeels echter op Rodrigues, die sterk door Garfield wordt neergezet. Een personage die bereid is vol overgave z’n geloof te verdedigen en de discussie daarover aan te gaan. Silence is ingetogen en subtiel en neem z’n tijd om de karakters te laten ademen en tot leven te brengen. Het resultaat is een film waarbij je een goed beeld krijgt wat de kracht is die religie kan hebben op iemand, maar ook waar dat toe kan leiden.

12 reacties op “Silence (2016) – Recensie

Leave a Reply

Your email address will not be published.