Top 10 Alfred Hitchcock Actrices

Top 10 Alfred Hitchcock actrices

Alfred Hitchcock had altijd een zwak voor zijn “leading ladies”. Hij gaf de voorkeur aan blondines en vroeg diverse malen aan actrices om hun haar te bleken. Maar zijn relatie met vrouwen zowel op het doek als daarachter blijft iets waarover discussie is. Sommige actrices hebben zich openlijk uitgesproken over de kleinerende houding richting hen op de set en sommige feministische schrijvers zien hem als iemand die vrouwen alleen van het mannelijk perspectief toont, als lustobject. Hitchcock zag vrouwelijke seksualiteit als een ingewikkeld dramatisch middel en gebruikte het in veel van zijn films. En

Alfred Hitchcock was always fond of his leading ladies. He preferred blonde stunners and on more than one occasion requested the actress bleach her hair. But his relationship to women on and off the screen has been one of continued debate. Some actresses have spoken openly about the director’s belittling attitude to them on set, and some feminist writers see him as a dramatist who only portrays women from the male perspective of sexual desire. But Hitchcock saw female sexuality as an intricate dramatic device and used it in many of his movies. En uiteindelijk, interesseerden onafhankelijke en krachtige vrouwen hem, wanneer dergelijke attributen niet traditioneel gewenst waren.

Gedurende zijn gehele carriere castte Hitchcock een aantal van de meest getalenteerde en aantrekkelijke vrouwen in zijn films. Als je terug kijkt naar zijn filmografie zie je dat veel van Hollywood’s grootste actrices rollen hebben gespeeld in ten minste één van zijn meesterwerken. Dit zijn de beste actrices in Hitchcock’s films.

10. Tallulah Bankhead als Constance Porter in Lifeboat (1944)

lifeboat bankhead hitchcock top 10
Tallulah Bankhead was de pittige verslaggever in Hitchcock’s film over een groep Britse overlevenden op een reddingsboot nadat een Duitse U-bootaanval hun schip tot zinken had gebracht.

9. Tippi Hedren als Marnie in Marnie (1964)


Tippi Hedren speelt het karakter uit de titel van Hitchcock’s Marnie. Hedren’s portret van de onrustige Marnie is één van de meest interessante van Hitchcock’s vrouwelijke karakters.

8. Joan Fontaine als the Second Mrs De Winter in Rebecca (1940)


Voor velen een favoriet. Joan Fontaine speelt tegenover Laurence Olivier in Hitchcock’s eerste Amerikaanse film.

7. Madeleine Carroll als Pamela in The 39 Steps (1939)


Madeleine Carroll wordt gehandboeid aan Robert Donat in één van Alfred Hitchcock’s meest gewaardeerde vroege Britse films.

6. Eva Marie Saint als Eve Kendall in North By Northwest (1959)

Eva Marie Saint
Als Hitchcock de kans zou hebben om een Bond film te maken dat zou deze er waarschijnlijk zoals North By Northwest uitzien. Zijn “Bond girl” zou waarschijnlijk Eva Marie Saint zijn.

5. Marlene Dietrich als Charlotte Inwood in Stage Fright (1950)


Hitchcock krijgt de kans om met één van Hollywood’s grootste actrices te werken. Ze stelt hem niet teleur.

4. Janet Leigh als Marion Crane in Psycho (1960)


Er is geen enkel vrouwelijk Hitchcock karakter, vrouwelijk of mannelijk, die zo iconisch is als Janet Leigh’s Marion Crane in Psycho. Leigh speelt maar in de helft van de film, maar de schokkende en effectieve douche scènes is er eentje die moeilijk te vergeten is.

3. Kim Novak als Madeleine in Vertigo (1958)


In Hitchcock’s meest persoonlijke film speelt Kim Novak verrukkelijke blondine waar James Stewart door geobsedeerd raakt.

2. Ingrid Bergman als Alicia Huberman in Notorious (1947)


Ingrid Bergman speelt Alicia Huberman – één van Hitchcock’s meest memorabele vrouwelijke karakters – in Notorious tegenover de zachte Cary Grant.

1. Grace Kelly als Lisa in Rear Window (1954)


Geen andere actrice weet de opvallende schoonheid van Hitchcock’s meest iconische vrouwelijke hoofdrollen te verwezenlijken als Grace Kelly.

Deze top 10 verscheen origineel op Top10Films.co.uk en is geschreven door Dan Stephens

4 reacties op “Top 10 Alfred Hitchcock Actrices

  1. Ik sluit me aan bij mijn voorganger,Grace Kelly is ook mijn favoriete Hitchcock-actrice, maar dan idd in To Catch a Thief. Niet Hitchcocks beste werk, maar wel bijzonder voor mij omdat ik die film in de bioscoop gezien heb. Ingrid Bergman vind ik ook geweldig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.