Top 10 Michael J. Fox films

top 10 beste Michael J Fox films

Alhoewel Michael J. Fox tegenwoordig niet meer acteert vanwege de gevolgen van zijn ziekte, toch heeft deze acteur in zijn carrière een aantal goede rollen gespeeld. Wat zijn zijn beste films?

10. Teen Wolf (Daniel, 1985)


Toen Teen Wolf werd uitgebracht was Michael J. Fox de meest gezochte acteur in Hollywood. De werd gefilmd en afgemaakt voor Back to the Future maar kwam pas na die film uit. Oorspronkelijk zou Eric Stoltz de rol van Marty McFly spelen, maar regisseur Robert Zemeckis kreeg niet het gevoel dat hij de juiste persoon voor de rol was. Toen Fox beschikbaar kwam nadat hij Teen Wolf had afgerond, besloot Zemeckis Fox in te huren en de rest is bekend. De studio, Universal, die het succes van Back to Future zag, bracht Teen Wolf op het moment dat Fox een ster was. Het werkte perfect. De film belande op plek 2 tijdens het openingsweekend. De enige film die meer geld verdiende was, niet verrassend, Back To The Future.

Maar als je terugkijkt is Teen Wolf niet zo tijdloos als Fox z’n tijdreis avontuur. Het financiele succes dankte de film aan slimme marketing van Universal en de populariteit van Michael J. Fox. Toch is het een leuk weerwolf verhaal met wat door John Hughes geinspireerde tiener onzekerheid en de toegevoegde verhaallijn van een sportfilm om het zwakke plot wat sterker te maken.

9. For Love or Money (aka The Concierge) (Sonnenfeld, 1993)


Tegen de tijd dat Back to the Future III was uitgebracht was Michael J. Fox de acteur geworden voor luchtige romcoms. Zijn prettige uiterlijk en ietwat brutale humor wist het publiek blij te maken en misschien nog belanrijker, de harten van de vrouwen te stelen. In For Love or Money speelt Fox een zorgeloze concierge die werkt voor een tophotel in New York die ervan droomt op een dag zijn eigen zaak te hebben. Je zou kunnen zeggen dat het in veel opzichten een update was van The Secret of My Success, maar dan meer gericht op ’90-er jaren zelfrealisatie. De film is dankzij Fox de moeite waard.

Net zoals de acteur zelf (een vriendelijke, makkelijke, oogstrelend, grappig en charmant), wint de film de harten van degenen die wat sentimentaliteit en grappige romantiek toelaten.

8. Class of 1984 (Lester, 1982)


Michael J. Fox heeft geen grote rol in Mark L. Lester’s hartstochtelijk anarchistische Class of 1984, een film die uitkwam in 1982 en aandacht wilde vestigen op het groeiende probleem van asociaal en crimineel gedrag in Amerikaanse scholen. Het was één van Fox z’n vroege filmrollen, waarbij hij hier verschijnt als een frisse, goedgemanierde student in een harde school in de stad. Fox is onervaren maar de film laat het tegenovergestelde zien van de manier waarop Savage Steve Holland/John Hughes de jeugd van de jaren ’80 later zouden laten zien. Omdat het zo’n goede film is die door meer mensen zou moeten worden gezien, verdient het een plek in deze lijst.

7. Greedy (Lynn, 1994)


Jonathan Lynn weet hoe hij met een groep acteurs moet werken. Instinctief weet hij hoe hij een zo’n groep van karakters moet managen en Greedy is geen uitzondering. Hij bewees dat hij overweg kon met comedy in het briljante Clue en hier doet hij het weer met de familie van Joe McTeague. McTeague wordt niet alleen gespeeld door Kirk Douglas, maar daarnaast hebben we ook Ed Begley Jr., Bob Balaban, Phil Hartman, Olivia d’Abo en Colleen Camp die verschijnen als familie die allemaal z’n geld willen. Michael J. Fox kan je daarbij niet vergeten en Nancy Travis voor de “love interest”. Lynn verschijnt als McTeague z’n trouwe butler. Greedy is misschien een lichtgewicht komedie zonder het zoetsappige van Lynn z’n Three Men and a Baby of het duivelse inventieve van Clue, maar het is regelmatig vermakelijk en heeft één van de grappigste, en vaak ondergewaardeerde, openingsmomenten van welk komedie dan ook in de jaren ’90. Oh, wat mist komedie Phil Hartman!

6. Doc Hollywood (Caton-Jones, 1991)

Doc Hollywood
Heb je de Pixar film Cars gezien? Doc Hollywood en Cars delen een vergelijkbare verhaallijn van een grote “hotshot” uit de stad die gedwongen wordt om tijd door te brengen in een klein dorpje, waar hij iets over zichzelf leert en iets vindt om van te houden. De film is een voorspelbare romantische komedie die de moeite waard is dankzij een excentrieke groep van kleurrijke karakters. Voor films met zo’n soort verhaal verslaat Doc Hollywood het grootste gedeelte van z’n rivalen.

5. The Secret of My Success (Ross, 1987)

Beste films Michael J. Fox
The Secret of My Success was een film die uitkwam op het moment dat Michael J. Fox z’n plotselinge sterrenstatus verkreeg dankzij Back to the Future. Het is een leuke film met een typische jaren tachtig mentaliteit over eigenwaarde, carrièrepaden, financieel succes en grote bedrijven. Het wordt echter nergens prekerig en blijft grappig dankzij een energiek optreden door een jong uitziende Fox, de ervaren regie van genre veteraan Herbert Ross en een zelfverzekerd script van Jim Cash die het publiek weet te bespelen. De film bleek één van Fox z’n meest financieel succesvolle te zijn na de Back to the Future films en stond op plek 7 van de best verdienende films van 1987.

4. Casualties of War (De Palma, 1989)


Alhoewel voor Michael J. Fox komedie altijd z’n sterke kant was, probeerde hij ook meer dramatisch werk te doen met films als Light of Day en Bright Lights, Big City. Het meest succesvol was hij echter toen hij samenwerkte met Brian De Palma aan de Vietnam film Casualties of War. Eén van Fox z’n meest ingehouden, maar tegelijkertijd krachtige rollen die hij neerzet in een impactvolle karakterstudie van soldaten tijdens dit conflict. De film heeft ook een fantastische rol van Sean Penn (die overigens niet goed overweg kon met Fox) en die later weer met De Palma zou werken in Carlito’s Way.

3. The Hard Way (Badham, 1991)


John Badham’s The Hard Way is een buddy-cop komedie van de hoogste orde. Waarom? Omdat het precies de juiste ingrediënten heeft: Michael J. Fox en James Woods spelen de “buddies” en kunnen bijna niet beter gecast zijn. Dit is de grappigste film van Fox, mede dankzij James Woods z’n bijtende, chaotische man-met-een-badge rol. Woods is zelden zo goed geweest in een komedie en dit is misschien wel één van zijn beste prestaties. Dat Fox niet weggespeeld wordt is te danken aan zijn optreden als een Hollywood superster die wanhopig op zoek is om John Sullivan te zijn en betekenis en maatschappelijk belang in zijn volgende film te stoppen. Het openlijke enthousiasme van Fox is de perfecte tegenhanger van Woods z’n onderdrukt cynisme. The Hard Way is een ondergewaardeerd komediejuweeltje.

2. The Frighteners (Jackson, 1996)


Het laatste grote optreden voordat Fox door het begin van de ziekte van Parkinson gedwongen werd om vroeg te semi-pensioneren is een perfecte manier om een korte maar onderhoudende carrière af te sluiten. Het is ook de film die Peter Jackson op zijn weg naar Hollywood zette en doorbrak bij een breed publiek. Zijn eerdere schlock horror-komedies waren geliefd bij het handjevol mensen die ze hadden gezien, maar niet de manier waren om hem weg te krijgen bij z’n thuisland Nieuw-Zeeland.

In The Frighteners speelt Fox Frank Bannister, een paranormale onderzoeker en oplichter die z’n bovennatuurlijke vrienden gebruikt om huizen te bespoken zodat de bezorgde bewoners hem kunnen bellen om ze weg te jagen. Hij komt echter oog in oog te staan met een kwade geest die het hem en lokale bewoners moeilijk maakt. Nu is hij de enige persoon die de geesten kan zien, maar geen idee heeft hoe hij van ze af moet komen.

De film toont de vaardigheid van Peter Jackson – zijn oog voor fantasierijke special-effects en snel bewegende verhaallijnen die bij elkaar gehouden worden door een klassiek Hollywood verhaal. Zijn script, mede-geschreven door zijn vrouw Fran Walsh, kent horror films uit het verleden, en heeft wat te danken aan de Evil Dead films van Sam Raimi en John Landis z’n An American Werewolf in Londen, omdat het horror met komedie mengt. Een deel van de charme van de film is het feit dat het vaak grappig is en op inventieve wijze met het paranormale speelt. Het is daardoor een voorloper van populaire tv-shows zoals Most Haunted en Ghost Hunters.

1. Back to the Future (1985, Zemeckis) + Back to the Future Part 2 & 3 (1989/1990)


De films die er voor zouden zorgen dat Michael J. Fox een vaste plek zou hebben tussen de sterren van de jaren tachtig is tegelijkertijd z’n beste werk. Het is bijna overbodig om te zeggen dat zonder dit tijdreisverhaal er waarschijnlijk geen top 10 zou zijn. De acteur zou misschien niet zo succesvol de overstap kunnen maken van TV naar films of z’n latere werk zou misschien leuk maar makkelijk te vergeten zijn geweest.

Deze top 10 verscheen origineel op Top10Films.co.uk en is geschreven door Dan Stephens

10 reacties op “Top 10 Michael J. Fox films

  1. Bijna allemaal gezien. Greedy is echt briljant! Ook dankzij Kirk Douglas. Life of Mikey is trouwens ook wel een leuke film waar hij een hoofdrol in speelt.

  2. Zo giga veel films heeft Michael J. Fox ook weer niet gemaakt dus je zit redelijk snel aan 10 goede films waarin hij te zien is geweest. Zou echter nog wel een plaatsje vrij maken voor Stuart Litte. Hij was in deze prent alleen te horen maar het was wel een heerlijke film om naar te kijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.