De Tien: Filmgevangenis estafette race

De Tien Filmgevangenis estafette blogathon

Vorig jaar lanceerde ik het concept van “De tien” estafette races voor beste acteur en actrice. Beide zijn lange tijd rondgegaan en het was interessant om te lezen welke personen er verwijderd en toegevoegd werden en wat de redenen daarvoor waren. Nu was het makkelijk om de volgende estafette race op dezelfde manier te doen, maar wilde de nieuwe toch een twist twist geven.

Er zijn altijd wel acteurs/actrices of regisseurs waarvan we op een gegeven een gevoel krijgen van “deze kan maar beter stoppen”. Soms omdat ze voorbij een glorie zijn, maar soms omdat ze eigenlijk maar weinig goede kwaliteit op hebben weten te leveren. Vandaar het concept van de filmgevangenis. Een plek waar tien cellen beschikbaar zijn en je als filmliefhebber de acteurs/actrices/regisseurs als “gevangenen” op kan sluiten. En om in deze gevangenis te komen (en er aan te ontsnappen) zijn er een aantal regels:

1. Een nieuwe gevangene in de cel stoppen kan alleen als deze keuze goed onderbouwd is
2. Om een gevangene te bevrijden moet je als z’n advocaat bewijsstukken aandragen die overtuigend zijn om deze persoon vrij te laten
3. Het is niet mogelijk iemand vrij te laten alleen omdat je zijn/haar werk niet kent
4. Het gaat hier om snelrecht, dus als je eenmaal de sleutels krijgt moet je binnen een week je pleidooi publiceren.

Dan verklaar ik hierbij de filmgevangenis voor geopend! Wie zijn de eerste “tien” gevangenen?

Sam Worthington


Alhoewel Sam Worthington de hoofdrol in diverse grote blockbusters heeft gespeeld (Avatar, de Titans films), is dit een acteur die simpelweg screen presence mist en daardoor er niet in slaagt om de film naar een hoger nivo te tillen of je als kijker mee te slepen in de gebeurtenissen die z’n karakter meemaakt.

Jason Friedberg en Aaron Seltzer


Het bewijs tegen dit regisserende duo kan kort zijn: Scary Movie 1 t/m 4, Date Movie, Epic Movie, Meet the Spartans, Disaster Movie, Vampires Suck en The Starving Games. I rest my case.

Robert de Niro


Alhoewel de Niro een vast gegeven was in de tien beste acteurs estafette race komt dat vooral door z’n vroege werk. Inmiddels speelt hij al lang geen memorabele karakters meer en Dirty Grandpa is genoeg reden om hem achter de tralies te laten belanden.

Al Pacino


Deze meneer kan plaats nemen naast de vorige gevangene vanwege dezelfde vergrijpen. Slechts zelden verschijnt hij nog in indrukwekkende rollen en over het algemeen acteert hij op automatische piloot.

Adam Sandler


Blijkbaar is er een markt voor de komedie van Adam Sandler, maar het is het soort dat ik al lang niet meer kan waarderen, mede omdat Sandler niet alleen dezelfde karakters blijft spelen, maar het nivo vaak zo laag is dat elke nieuwe film van tevoren kan worden overgeslagen.

Eddie Murphy


Een stand up comedian die z’n filmcarrière veelbelovend begon met films als Coming to America, Trading Places en de Beverly Hills Cop films, maar daarna z’n “edge” verloor en in zulke doorsnee (en ook slechte) films speelde (Pluto Nash?) dat hij serieus moet nadenken of hij beter kan stoppen.

Michael Bay


Veel bewijs hoef ik voor Michael Bay niet aan te dragen. Een regisseur die lijkt te leven voor grote explosies, teleurstellende pogingen tot humor en daarbij vaak vergeet dat er ook nog een boeiend verhaal bij hoort. Hou de explosieven bij hem weg als hij achter slot en grendel zit, want hij mag niet ontsnappen.

Johnny Depp


Deze acteur lijkt nog maar één kunstje te kunnen: veel makeup op en gek doen. Het heeft hem veranderd in een eendimensionaal acteur die niet meer voor opwinding kan zorgen.

Nicolas Cage


Mede dankzij z’n geldproblemen moest deze Oscar winnaar ja zeggen tegen veel films van mindere kwaliteit. Daarnaast staat hij bekend om compleet “Nicolas Cage” te gaan in z’n films (expres overacten), dat het jammergenoeg geen acteur is waarvan je elke film moet zien. Een tijdje achter tralies geeft hem tijd hierover na te denken.

Jai Courtney


Behalve in Suicide Squad is dit een acteur die er niet in slaagt om indruk te maken. In Die Hard en de Divergent series wist hij niet te betoveren en het is de vraag waarom hij toch rollen blijft bemachtigen. Ook hij mag plaatsnemen in z’n cel.

De volgende cipier, rechter en advocaat is Tim Bouwhuis

10 reacties op “De Tien: Filmgevangenis estafette race

    • Hey Gwen 🙂 Maak je geen zorgen. Het concept voor de volgende is al verzonnen, moet die alleen nog iets meer uitwerken.

  1. Pingback: De Tien: Filmgevangenis Estafette Race - Tim Bouwhuis

Leave a Reply

Your email address will not be published.