Top 10 jaren ’80 science fiction films voor kinderen

Top 10 films jaren tachtig kinderen

De jaren tachtig waren voor kinderen een fantastische tijd om van science fiction en fantasy te genieten. Er is geen decennium daarvoor of daarna dat zulke memorabele films heeft afgeleverd.

De kinderen van de TV generatie, die opgroeiden met oude sci-fi “serials” die de inspiratie vormden voor Lucas om Star Wars te schrijven, kwamen naar de voorgrond in de jaren tachtig dankzij de successen van Lucas en Spielberg eind jaren zeventig. De “vaders” van de blockbuster bleven koplopers als het ging om de familie georiënteerde science fiction met Empire Strikes Back en E.T., terwijl degenen die door hun methodes geïnspireerd werden zoals Zemeckis, Dante en Robbins de kijker meenamen op reizen die nog avontuurlijker waren en ook fantasievoller.

In de jaren tachtig nam spektakel het misschien over van karakter, maar special effects werden snel beter en was het een bijzonder decennium voor die regisseurs die wilden experimenteren in nieuwe dingen. Het was nu mogelijk om tijdreizen, de ruimte ontdekken en het duiken naar de bodem van de oceaan op een manier tot leven te brengen zoals dat nooit eerder was gedaan.

Voor de fantasy en science fiction genres zijn er maar weinig tijdsperiodes die beter zijn dan de jaren tachtig. Kinderen, met hun liefde voor avontuur en sprookjes, hadden het nooit zo goed. Dit zijn de 10 beste science fiction films voor families en kinderen van de jaren tachtig.

10. Bill and Ted’s Excellent Adventure (Herek, 1989)


Deze film verscheen aan het einde van het decennium en had ook een aardig vervolg. Bill and Ted’s Excellent Adventure was een poging om geld te verdienen naar aanleiding van Back to the Future en de hype rond tijdreizen. Als het om kwaliteit gaat, is dat precies wat het bood. De film heeft twee energieke karakters die gespeeld worden door Keanu Reeves en Alex Winter. Ze bezoeken een aantal iconische data in de geschiedenis om zo bekende als Billy the Kid, Socrates, Beethoven, Freud, Joan of Arc en Abraham Lincoln te bezoeken. De film is een luchtige geschiedenisles voor jongere kinderen die ze ook op een avontuur meeneemt.

9. Time Bandits (Gilliam, UK, 1981)


Terry Gilliam’s film uit 1981 is één van z’n meest toegankelijke. Alhoewel jongere kinderen misschien alle humor zullen begrijpen of de satire, is het een fantastisch gemaakte film met exceptioneel productie ontwerp dat veel kinderogen voor zich zal winnen.

8. Tron (Lisberger, 1982)


Star Wars inspireerde veel ruimte avonturen in de jaren tachtig en negentig. In Innerspace zagen we dat concept in het menselijk lichaam door verkleining, in Tron wordt het concept gebruikt om een spel in te gaan door digitalisation. De ervaren game ontwikkelaar Flynn (Jeff Bridges) wordt gedigitaliseerd en wordt het spel ingestuurd dat hij zelf heeft gemaakt en waar het het op moet nemen tegen diverse vijanden waaronder “the master computer” die hem wil vernietigen. De meeste mensen herinneren zich de Light Cycle race en de ontsnapping, wat één van de hoogtepunten van de film is en de gestileerde beelden zullen kinderen aan het scherm gekluisterd houden tot het einde.

7. Innerspace (Dante, 1987)


Innerspace neem het ruimte avontuur en verplaatst het naar het menselijk lichaam. Door miniaturisering komt onze held, gespeeld door Dennis Quaid, tegen z’n zin in in het lichaam van Martin Short terecht. Het is een grappig avontuur met tempo dat ook mooie special effects heeft.

6. Explorers (Dante, 1985)


Eén van m’n favoriete films als kind. Joe Dante was een meester op het gebied van de fantasiefilm. Toch blijft z’n werk grotendeels ondergewaardeerd. Explorers laat zien hoe drie schoolvrienden een ruimteschip maken van een Tilt-a-Whirl kermisauto. De film zit vol met een gevoel van verwondering en avontuur maar regisseur Dante vult het verhaal ook met verwijzing naar popcultuur en humor.

5. Weird Science (Hughes, 1985)


John Hughes gebruikte science fiction om één ding te doen dat hij niet kon doen met z’n Breaktfast club: om van een Barbiepop een vriendin te maken. Misschien is dit voor oudere kinderen – ik kan me herinneren dat ik het op jonge leeftijd zag en niet helemaal begreep wat er zo fantastisch was aan het hebben van een vriendin! Als je het als volwassene kijkt dan begin je te denken – als ik maar drie wensen had, dat had ik op dit moment een hele goede.

4. Star Trek II: The Wrath of Khan (Meyer, 1982)


Star Trek hoefde niets van Star Wars te lenen – het bestond al lang in z’n televisievorm voor Luke Skywalker op het toneel verscheen. Maar het had door Star Wars wel succes en dat zie je goed in de beste film uit de serie – Star Trek II: The Wrath of Khan. Het is een opwindende, donkere toevoeging aan deze lang meedraaiende serie.

3. E.T.: The Extra-Terrestrial (Spielberg, 1982)

E.T.
Tegen het einde van de jaren zeventig werd het volwassen publiek bang gemaakt door buitenaardse wezens die op het punt stonden om ons uit te roeien – met als goed voorbeeld Ridley Scott’s angstaanjagende Alien. Maar Steven Spielberg had een heel ander beeld van de kleine groene mannetjes. Hij dacht er aan dat buitenaardse wezens net zo nieuwsgierig naar ons waren als wij naar hen. In E.T. neem hij ons mee terug naar de jeugd, wanneer de jonge Elliot vrienden wordt met een buitenaards wezen die achtergelaten is nadat z’n schip is weggevlogen om niet te worden gepakt door de overheid. Het is een hartverwarmend verhaal van kinderlijke onschuld en vriendschap dat verteld wordt met een gevoel van avontuur en verwondering. Het beeld van de BMX kinderen die langs de maan fietsen, met hun silhouetten tegen de blauwe gloed van het maanlicht, is één van de meest glorieuze momenten die ooit op film gezet is.

2. Star Wars: Empire Strikes Back (Lucas, 1980) + Return of the Jedi (1983)


Je komt al snel woorden tekort om George Lucas z’n werk te beschrijven. Ze zeggen dat imitatie de ultieme vleierij is en in het geval van Star Wars kan Lucas niets anders doen dan blozen vanwege de hoeveelheid werk dat op zijn films gebaseerd is. Een aantal van die kopieën staan ook in deze lijst maar er zijn er nog meer in de jaren tachtig waarbij studio’s probeerden om geld te verdienen aan de wens van het filmgaand publiek om de ruimte in te gaan.

1. Back To The Future (Zemeckis, 1985) + Back To The Future II & III (1989/1990)


Eén van de meest fantastische dingen als het gaat om fantasiefilms is hun kracht om de verbeelding van kinderen te vatten terwijl ze ouders herinneren aan hun eigen jeugd en de onschuld die we hadden toen we opgroeiden. Net zoals Lucas z’n Star Wars is Backt to the Future zo’n film die zowel kinderen weet te boeien en volwassenen mee terugneemt naar de leeftijd waarop het monster in de kast nog bestond. Regisseur Robert Zemeckis weet een nostalgisch avontuur voor te schotelen gebaseerd op een simpel concept: Hoe zou het zijn om terug te reizen in de tijd en je moeder en vader te ontmoeten?

Deze top 10 verscheen origineel op Top10Films.co.uk en is geschreven door Dan Stephens

4 reacties op “Top 10 jaren ’80 science fiction films voor kinderen

  1. Heerlijke nostalgie trip als je dit artikel doorleest met een zeer terechte vermelding voor Back to the Future.

    Maar nu heb ik heeeel veel zin om Bill & Ted te gaan kijken. Excellent!

    • Heb m’n oudste dochters een aantal jaren geleden aan geïntroduceerd en die konden er ook erg van genieten. Die films gaan nooit vervelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.