Raiders!: The Story of the Greatest Fan Film Ever Made (2016) – Recensie

Recensie Raiders!: The Story of the Greatest Fan Film Ever Made

Hoe vaak komt het voor dat je naar covers van bekende liedjes luistert? Tenzij je bij een bedrijfsfeest of een bruiloft een coverband tegenkomt zal dat over het algemeen niet zo vaak zijn. De reden is simpel: Het orginele nummer is gewoon beter. Als je er over nadenkt is het eigenlijk vreemd dat wanneer het om films gaat mensen graag de covers van films bezoeken, al heet het dan een remake. Ook hier geldt vaak dat ze niet zo goed zijn als het origineel. De reden om remakes te maken is voor de studio’s om geld te verdienen, door in te spelen op nostalgische gevoelens. Maar wat als je het niet doet om het geld, maar puur omdat je zoveel van een film houdt? Dat gebeurt een stuk minder. Denk bijvoorbeeld aan de broers in The Wolfpack, die het alleen voor zichzelf deden. Eric Zala, Chris Strompolos en Jayson Lamb waren drie tieners die na het zien van Raiders of the Lost Ark besloten de film shot voor shot na te maken.

Raiders!: The Story of the Greatest Fan Film Ever Made review

In een tijd waarin ze de film nog niet thuis af konden spelen en het puur moesten doen op basis van hun herinneringen, gingen ze aan de slag. Tijdens hun tienerjaren spendeerden ze elke zomer aan het opnemen van scènes. Ze zetten hun vrienden en bekenden in als figuranten en gebruikten het ouderlijk huis als filmset. En in een film met special effects, waaronder vuur, kun je je voorstellen dat dat toch wel risico’s met zich meebracht. Ze hebben hun remake nooit af kunnen maken, omdat de laatste scène, die van het gevecht voor het vliegtuig, te duur zou zijn om te maken. Nu deze kinderen groot zijn besluiten ze toch nog te proberen om de film af te maken. Ze gaan op zoek naar investeerders zodat ze niet alleen een crew kunnen inhuren, maar ook een levensgroot vliegtuig kunnen laten bouwen. Maar moet je zo’n droom nog wel na willen jagen?

“interessante docu…”


 Raiders! bestaat uit twee verschillende gedeeltes. De eerste is het verhaal over de jongens die de film maakten, waarbij ze zelf vertellen hoe ze het allemaal voor elkaar kregen. Ook de ouders komen aan het woord en de verschillende anecdotes en (bijna) ongelukken zijn leuk om te horen. Het andere gedeelte gaat over het realiseren van de laatste scène. Dit alles wordt nog verder opgefleurd door interviews met een aantal bekende mensen, waaronder Eli Roth en Harry Knowles (van Ain’t It Cool News) die vertellen over de status van de remake, die als VHS erg veel werd gekopieerd. Toch is dit geen documentaire die helemaal foutloos is gerealiseerd. De twee gedeeltes lopen door elkaar heen, waardoor overgangen soms niet natuurlijk aanvoelen en vooral het proces van filmen van die laatste scène rommelig overkomt. Een chronologische aanpak, waarbij eerst de geschiedenis, daarna het nieuwe gedeelte, gevolgd door de reacties waarschijnlijk beter uit de verf zou zijn gekomen. Ondanks die kritiek is Raiders! uiteindelijk toch een interessante docu geworden, al had ik ook graag gezien dat de remake die ze hebben gemaakt ook op Netlfix beschikbaar was.

Raiders!: The Story of the Greatest Fan Film Ever Made is beschikbaar via Netflix

4 reacties op “Raiders!: The Story of the Greatest Fan Film Ever Made (2016) – Recensie

Leave a Reply

Your email address will not be published.