Lo and Behold: Reveries of the Connected World (2016) – Recensie

Recensie Lo and Behold: Reveries of the Connected World (2016)

Toen ik een aantal maanden geleden las over Filmthuis op Mcurl was ik erg enthousiast over het idee: een selectie van films die in de filmhuizen draaien op hetzelfde moment ook thuis kunnen zien. Een mooie stap naar een toekomst waarbij dat hopelijk met alle films kan, want niet iedereen gaat zo makkelijk meer naar bioscopen toe. Toch heb ik de afgelopen maanden de site verder niet gebruikt, maar toen ik las dat de nieuwe documentaire van Werner Herzog (toch wel één van m’n favoriete regisseurs) vandaag in de bioscoop zou draaien maar ook tegelijkertijd via Filmthuis beschikbaar zou zijn keek ik er naar uit. Donderdag ben ik meestal vrij, dus om 9 uur zat ik voor m’n scherm, maar was de film nog niet beschikbaar. Een vervelende eerste kennismaking dus. De site van Filmthuis had in de FAQ geen tijden staan, dus ik besloot ze te tweeten en ze lieten weten dat films op 10:00 beschikbaar komen. Een tweede kans dus en ik kon met kijken beginnen.

De film op m’n laptop starten, doorsturen via AirPlay naar een AppleTV en kijken op een groot scherm. Het zijn handelingen waar ik niet eens meer over nadenk, maar dingen die 40 jaar geleden niet mogelijk waren. Werner Herzog zelf is niet iemand die iets heeft met technologie. Hij heeft geen telefoon en over het internet zegt hij ook niet veel te weten. Met zijn nieuwsgierigheid kijkt hij in tien hoofdstukken naar verschillende aspecten van het internet.

Review Lo and Behold: Reveries of the Connected World (2016)

Hij begint met de allereerste computer, het begin van het internet, waarop de eerste letters werden verstuurd. De bedoeling was dat er zou worden ingelogd, maar na het sturen van de eerste twee “LO” crashte de computer. Het eerste verkeer op afstand was een feit. De onderwerpen die hij vervolgens bespreekt zijn divers. Zo heeft hij het over de glorie van het internet, de donkere kanten, leven zonder internet, het einde ervan maar ook zaken als hacken, internet op mars, kunstmatige intelligentie, het “internet van mij” en de toekomst. Met zoveel onderwerpen is het natuurlijk niet mogelijk overal de diepte in te duiken, maar Herzog (die overigens nooit vragen voorbereid) spreekt met diverse wetenschappers, maar ook bijvoorbeeld Elon Musk. Hij wil weten of het internet bijvoorbeeld ooit over zichzelf zal gaan dromen of wat de zwakke schakel is. Een interview met de beruchte hacker Kevin Mitnick is één van de hoogtepunt, puur omdat het aantoont dat het niet uitmaakt hoe goed je een systeem ook beveiligd dat de mens die er achter zit altijd de zwakste schakel is. Iets wat een serie als Mr.Robot ook vaak genoeg laat zien.

“soort momenten die je in documentaires van hem verwacht…”

 Herzog zelf doet af en toe een voiceover en doet natuurlijk zelf de interviews, maar het zijn vooral de geïnterviewden die het meest aan het woord komen, samen met de producten waar ze aan werken. Of dat nu een robot is die in gevaarlijke situaties in kan worden gezet, zelfrijzende auto’s of voetbalrobots. Wanneer er een opmerking gemaakt wordt over de toekomst waarin kunstmatige intelligentie zelf films kan maken, maar waarschijnlijk niet zo goed als Herzog antwoord hij vol overtuiging “Of course not”. Het zijn van dat soort momenten die je in documentaires van hem verwacht. Ze gaan niet alleen over het onderwerp, maar zijn aanwezigheid voegt iets toe aan de beleving. Hij is als mens net zo interessant. Aangezien ik zelf redelijk veel weet over het onderwerp bevatte de film niet heel veel nieuws, maar desondanks was het leuk om Lo and Behold te kijken.

2 reacties op “Lo and Behold: Reveries of the Connected World (2016) – Recensie

Leave a Reply

Your email address will not be published.