De Tien: Beste acteurs “estafette race”

De Filmkijker De Tien Beste Acteurs Estafette blogathon

Het is al weer een tijdje geleden sinds de laatste blogathon en met de Olympische Spelen die nu gaande zijn leek het me een goed moment om een nieuwe blogathon te starten, maar eentje die anders is dan eerdere:
De Tien: Beste acteurs “estafette race”.

Het idee

Wat is het idee achter deze estafette race? Ik heb een lijst gemaakt van wat ik de beste tien acteurs vind. Aan het einde van deze post, net zoals bij een echter estafette race, geef ik het stokje over aan een andere blogger (dat hoeft overigens geen filmblogger te zijn). Deze blogger moet één acteur van de lijst halen (dat is een verplichting), onderbouwen waarom deze van de lijst gehaald moet worden en vervolgens vervangen door z’n eigen keuze (natuurlijk ook onderbouwd). Aan het einde van de post wordt het stokje weer doorgegeven aan een volgende blogger. Dat betekent dat deze estafette nog een tijd door kan gaan waarbij er een lijst ontstaat waarover er min of meer consensus is dat dat de beste acteurs zijn. Daarnaast is het ook een leuke manier om in aanraking te komen met nieuwe blogs.

De regels

– Wanneer een blogger de update publiceert en jou het stokje overhandigt heb je precies een week om jouw update van de lijst te plaatsen (het liefst zo snel mogelijk natuurlijk, het is per slot van rekening een race). Lukt dit niet, dan ben je gediskwalificeerd en moet een andere blogger worden genomineerd
– Gebruik het logo van deze estafette race in je post en link naar dit bericht. Ik blijf deze updaten zodat je alle gerelateerde artikelen kan vinden (een link naar het artikel van degene wie je het stokje kreeg is overigens ook makkelijk voor je lezers)
– Je kan alleen een artikel plaatsen als je daadwerkelijk gekozen bent als de volgende in de race

Het startschot is daarmee gegeven en daarmee gaat de race van beginnen. Dit zijn “De Tien” acteurs die starten:

Robert de Niro


Alhoewel hij de laatste jaren misschien niet veel memorabele rollen gespeeld heeft, heeft hij toch wel bewezen wat een fantastische acteur hij is. Z’n rollen in onder andere Taxi Driver, Raging Bull, The Godfather: Part II, Goodfellas, The Untouchables, Heat and Cape Fear zijn stuk voor stuk memorabel.
[De vele gezichten van Robert de Niro]

Al Pacino

pacino
Nog een acteur die heeft bewezen dat hij een indrukwekkende verschijning is die elke scène naar zich toe kan trekken. In de Godfather films, Carlito’s Way, Scarface, Scent of a Woman en Heat heeft hij zich meer dan bewezen.
[De vele gezichten van Al Pacino]

Daniel Day-Lewis

lewis
Een acteur die misschien niet in zo heel veel films is verschenen in vergelijking met de andere acteurs in deze lijst, maar die het meer dan goed maakt met de indrukwekkende rollen die hij heeft neergezet. Een acteur waarvan je weet dat je elke keer iets bijzonders kan verwachten. Hij speelde in onder andere My Left Foot, There Will Be Blood, Gangs of New York, In the Name of the Father and Last of the Mohicans.
[De vele gezichten van Daniel Day-Lewis]

Joaquin Phoenix

joaquin-phoenix
Een opvallende verschijning die op een gegeven moment naar buiten bracht dat hij niet meer zou acteren en een rapcarrière zou starten. Het bleek uiteindelijk niet te kloppen (gelukkig maar) en het resulteerde in de film I’m Still Here. Een acteur die in elke film het uiterste van z’n kunnen laat zien en een genot is om naar te kijken.
[De vele gezichten van Joaquin Phoenix]

Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio
Een acteur die al lang in het vak zit en initieel vooral om z’n looks werd gecast, maar zich over de jaren meer dan bewezen heeft in diverse rollen, waaronder The Aviator, Catch Me If You Can, Gangs of New York, The Departed en natuurlijk Wolf of Wall Street en The Revenant.
[De vele gezichten van Leonardo DiCaprio]

Gary Oldman

Gary Oldman
Een acteur die heeft bewezen dat hij een echt kameleon is, die soms op onherkenbare wijze verschijnt. Het is altijd een plezier om hem te zien acteren. Hij speelde onder andere in de Harry Potter films, Leon, Tinker Tailor Soldier Spy, de Batman films and Dracula.
[De vele gezichten van Gary Oldman]

Matthew McConaughey

Matthew Mcconaughey
Een aantal jaar geleden zou ik deze acteur niet overwogen hebben omdat hij voornamelijk in luchtige romcoms speelde. Maar wat heeft hij z’n carrière een andere draai gegeven. Met z’n “alright, alright, alright” is het één van de weinige acteurs met z’n eigen kreet en het aantal indrukwekkende rollen blijft maar groeien. Zo speelde hij in Mud, Interstellar, The Wolf of Wall Street, Dallas Buyers Club en True Detective.
[De vele gezichten van Matthew McConaughey]

Philip Seymour Hoffman

hoffman
Een acteur die er helaas niet meer is, maar die vanaf het moment dat hij in 1991 begon met acteren een zeer gevarieerde carrière had en zowel in filmhuisfilms als grote blockbusters verscheen, waaronder The Ides of March, Synecdoche, New York, Charlie Wilson’s War, Capote and Magnolia.
[De vele gezichten van Philip Seymour Hoffman]

Marlon Brando

marlon-brando
Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet heel veel van zijn films gezien heb, maar wat ik van hem gezien heb is altijd indrukwekkend. Het is ook een acteur die belangrijk was voor de stroming van “method acting”. Z’n bekendste rol is natuurlijk die in The Godfather, maar ook z’n rollen in Apocalypse Now, On The Waterfront en A Streetcar Named Desire maakten indruk.

Jake Gyllenhaal

Overzicht foto's rollen films Jake Gyllenhaal
Alhoewel ik deze lijst niet in volgorde heb staan is Gyllenhaal op het moment m’n favoriete acteur, die laat zien dat hij de De Niro is van het moment. Hij leeft zich in voor zijn rollen en vergaat af en toe een transformatie om er anders voor een rol uit te zien. Donnie Darko, Nightcrawler, Enemy, Prisoners en End of Watch zijn slechts enkele indrukwekkende wapenfeiten.
[De vele gezichten van Jake Gyllenhaal]

En dat is de startopstelling! Natuurlijk zullen er een diverse acteurs missen die je er graag in zou willen zien (en ik moet eerlijk toegeven dat ik te weinig weet van de “klassieke” acteurs om daar een keuze uit maken, maar misschien doet iemand anders dit nog. De eerste die het stokje over gaat nemen is Patricia van Mcurl. Ze heeft nu tot volgende week vrijdag om één acteur uit deze lijst te halen, een andere toe te voegen en het stokje weer door te geven. Ik ben erg benieuwd naar de wijzigingen in de lijst en de redenen waarom!

Hieronder zullen de links verschijnen van alle deelnemers in de estafette:
MCUrl
Be Cool Sodapop
De Protagonisten
Kurt Blogt
PLCOYOTE
Wilco Born
fresh-bananaz
filmliefhebber
miss-movie
reviewsroses

26 reacties op “De Tien: Beste acteurs “estafette race”

 1. Ik weet het, Marlon Brando is niet los te denken van The Godfather, maar ik moet bij Brando toch altijd het eerst denken aan het zwevende Jor-El hoofd tegenover Christopher Reeve’s ‘Superman’.

 2. Pingback: De Tien: Beste acteurs “estafette race” – BE COOL, SODAPOP

 3. Pingback: De Tien: Beste Acteurs “Estafette Race” – Kurt Blogt

 4. Pingback: De Tien: Beste acteurs “Estafette Race” – PLCOYOTE BLOGT

 5. Pingback: De tien: Beste acteurs “estafette race” – Fresh Bananaz

 6. Pingback: De Tien | Beste acteurs “estafette race” • Reviews & Roses

 7. Pingback: Estafette race: de beste 10 acteurs |

 8. Pingback: Danny Collins – Kurt Blogt

 9. Pingback: De Tien Beste Acteurs > Estafette Race | Gert Verbeek

 10. Pingback: De Tien: Beste acteurs estafette race - Tim Bouwhuis

 11. Pingback: De Tien: Beste acteurs – Films volgens ies

Leave a Reply

Your email address will not be published.