Top 10 Films over kunst

Top 10 kunst films

Toen ik niet al te lang geleden de film Pollock zat te kijken bedacht ik me dat ik al redelijk wat documentaires en films had gezien die iets te maken hadden met de kunstwereld. Zelf ben ik niet iemand die regelmatig in een museum te vinden is of veel affiniteit heeft met schilderijen, maar het is altijd juist die wereld, die subcultuur die me gefascineerd heeft. Tijd dus om een top 10 samen te stellen van mijn 10 favoriete kunstgerelateerde films.

10. Pollock

Pollock
Deze film, geregisseerd door Ed Harris (die ook de hoofdrol speelt) is een biopic over deze abstracte kunstenaar. Harris schilderde tijdens de film zelf en laat zien hoe een kunstenaar creatief bezig is en geeft een fantastische performance.

9. My Kid Could Paint That

My Kid could paint that
Heel vaak hoor je bij abstracte kunst “dat kan ik ook”. Deze documentaire gaat over een gezin waarbij het kind abstracte schilderijen maakt die al snel worden gezien als bijzonder. Langzaam onstaat er twijfel of het meisje daadwerkelijk zelf geschilderd heeft. Wat maar weer eens bewijst dat het verhaal achter een schilderij net zo belangrijk is als het stuk zelf.
[Mijn recensie]

8. Banksy Does New York

Banksy Does New York review
Als er iemand zich heeft verdiept in hoe de kunstwereld werkt, dan is het wel Banksy. Iemand die zich er tegen lijkt af te zetten, maar tegelijkertijd zo populair is geworden dat hij goed aan zijn kunst heeft kunnen verdienen. Deze documentaire gaat niet alleen om zijn werk, maar vooral de reactie van New York als hij een maand lang elke dag een nieuw kunstwerk ergens in stad onthult.
[Mijn recensie]

7. Beltracchi

Review beltracchi
De eerste documentaire in dit lijstje die gaat over vervalsingen. Ik heb het wel eens eerder benoemt, maar het is fascinerend dat iemand zo goed is dat hij een meesterwerk van iemand anders kan namaken, maar ook dat hij daarmee experts te slim af kan zijn. Beltrachhi wist dat een lange tijd te doen, maar liep op een gegeven moment tegen de lamp. In deze documentaire krijg je inzicht in de persoon en z’n werk.
[Mijn recensie]

6. F for Fake

F for Fake
Orson Welles is verantwoordelijk voor één van de hoogst gewaardeerde film uit de geschiedenis (Citizen Kane) die deze documentaire maakte die niet alleen gaat over een meestervervalser, maar ook over de menselijke psyche waarbij hij zelfs de kijker op het verkeerde been probeert te zetten.
[Mijn recensie]

5. Art and Craft

Bespreking Art and craft
Mijn interesse binnen dit genre wordt hiermee wel erg duidelijk, maar ook Art en Craft draait om een vervalser. Het unieke aan de persoon in deze documentaire, Mark Landis, is dat ook hij vervalsingen maakt, maar dat hij ze nooit verkocht. Hij schonk ze, vaak met een verzonnen verhaal erbij, aan diverse musea. Die wilden de werken maar al te graag hebben en stelden ze zelfs tentoon. Een geobsedeerde museummedewerker besloot echter de vervalsingen uit de doeken te doen en dat levert een zeer fascinerende documentaire op die ook laat zien dat Landis een aantal persoonlijke problemen heeft.
[Mijn recensie]

4. Tim’s Vermeer

Recensie Tim's Vermeer
Kun je, zonder schilderervaring, een schilderij van Vermeer namaken? Ik denk dat je waarschijnlijk meteen nee zal zeggen, maar Tim Jenison denkt dat wel te kunnen. Hij heeft namelijk een theorie over hoe Vermeer mogelijk z’n schilderijen maakte en wil dat bewijzen. Dat levert een zeer boeiend documentaire op en een ander inzicht op over één van Nederland z’n meest bekende schilders.
[Mijn recensie]

3. The Art of the Steal

The Art of the Steal2
Wanneer een groot kunstverzamelaar komt te overlijden maakt hij heel duidelijk wat zijn wensen zijn met betrekking tot zijn collectie. Toch ligt commercie op de loer en in The Art of the Steal wordt pijnlijk duidelijk waartoe dat kan leiden.
[Mijn recensie]

2. The Best Offer

The Best Offer3
Een ander onderdeel van de kunstwereld zijn natuurlijk de veilingen waar klassieke schilderijen voor torenhoge bedragen verkocht worden. Deze film, met een fantastische Geoffrey Rush in de hoofdrol als veilingmeester, is een meesterwerk dat gaat over obsessie. Kunst is misschien niet de focus van de film, maar deze mag in dit rijtje niet ontbreken.
[Mijn recensie]

1. Exit Through the Gift Shop

Exit Through the Gift Shop
De tweede Banksy gerelateerde titel in deze top 10. Een uiterst vermakelijke documentaire die bewijst dat als je het goed aanpakt groot kan worden als kusntenaar, met niet Banksy maar de man die over hem een documentaire wil maken, Thierry Guetta. De titel verwijst natuurlijk naar het feit dat je in elk museum door de winkel moet voordat je naar buiten kunt en dat kunst dus niet alleen om schoonheid draait, maar ook om commercie.
[Mijn recensie]

Wat zijn jouw favoriete films over kunst?

10 reacties op “Top 10 Films over kunst

  • Als je The Best Offer nog niet hebt gezien moet je ‘m zeker kijken, is een film die je denk ik wel kan waarderen.

 1. Leuk lijstje. Tims vermeer was wel een gave film. Big Eyes vond ik ook leuk. En Pollock was ook vet. Ik heb het gevoel dat er ook andere vette films zijn maar ik kom er even niet op.

 2. The Best Offer klinkt goed. Die gaat op de lijst. Daar staan ook enkele films over Vincent van Gogh op, zoals Lust for Life (1956) en Vincent & Theo (1990).

  Enkele sterke biopics over schilders die mij te binnen schieten:
  Andrei Rublev (1966)
  Edvard Munch (1974)
  Caravaggio (1986)
  Artemisia (1997)
  Love Is the Devil: Study for a Portrait of Francis Bacon (1998)

Leave a Reply

Your email address will not be published.