Veboli: Dé site voor filmsuggesties?

Veboli1

Recent ontving ik een mail over Veboli. Een naam die me niet direct iets zei, maar na de mail te hebben gelezen was m’n interesse gewekt. Veboli is namelijk een site die claimt echt persoonlijke aanbevelingen te kunnen doen op basis van de films die je goed vindt. Ik nam contact op met de bedenker van Veboli, Thomas van Wageningen en sprak met hem over wat Veboli is, waarom je het zou willen gebruiken en z’n toekomstplannen.

veboli

Wat is de doelgroep van Veboli?
Veboli richt zich op iedereen die graag een leuke film wilt kijken. Alle filmkijkers die minder energie in het uitkiezen van een film willen steken en meer van de leuke films willen genieten.

Wat onderscheidt Veboli van aanbevelingen op bijvoorbeeld IMDb?
Op IMDb zijn de aanbevelingen voornamelijk gebaseerd op de genre en acteurs. Zo kom je wel een eind, maar je negeert dan het belangrijkste onderdeel namelijk hoe de film wordt ervaren (en dan specifiek door gelijkgestemde filmkijkers).

Veboli is niet de eerste site die films aanbeveelt (er was bijvoorbeeld movli.com die inmiddels verdwenen is) en omdat de aanbevelingen gebaseerd zijn op wat anderen ook vinden en dus big data, hoe zorg je ervoor dat je de kritieke massa krijgt om Veboli een succes te maken?
Het idee van mensen helpen om de juiste film te kiezen bestaat al lang (de eerste filmrecensie werd in 1907 gepubliceerd). Veboli richt zijn aanbevelingen precies op wat je nodig hebt. Een actiefilm uit de jaren 90, een film in de bioscoop in Gouda, een romantische komedie met je beste vriendin. En dan uiteraard rekening houdend met jouw persoonlijke smaak in films. Om gebruikers aan te trekken hebben we veel innovatieve manieren bedacht om kijkers aan films te koppelen.

Veboli3

Er zijn mensen (waaronder ikzelf die erg veel films bekijken). Sinds 2004 heb ik dat bijgehouden bij IMDB en heb ik inmiddels al meer dan 2000 beoordeeld. Dat kan een drempel zijn om Veboli te gaan gebruiken omdat het veel werk is om dit in Veboli ook te doen. Hoe zorg je ervoor dat het ook voor mensen als ik interessant is om te gebruiken?
Vote history kan nu nog niet geïmporteerd worden, maar ik heb daarvoor een script geschreven. Ik denk dat Veboli voor de echte filmliefhebbers nog nuttiger kan zijn omdat je dan verder moet kijken dan de welbekende films. Mijn vader en ik kijken allebei veel films, maar slechts 33% van de films die wij hebben beoordeeld komt overeen. Er valt dus veel te leren van mede-filmliefhebbers. Thomas heeft daarna mijn vote history met z’n script geïmporteerd waardoor er nu 2494 titels op m’n naam staan en ik de aanbevelingen voor mij kan zien en die functionaliteit is nu ook op de site geïmplementeerd.

Wat zijn de toekomstplannen van Veboli?
In de herfst komt Aanbevelingen in de Bioscoop. Zo krijg je een overzicht van niet alleen waar welke films draaien, maar ook welke je het beste kunt zien en welke je beter kunt overslaan. Uiteraard willen we dit ook gaan uitbreiden naar andere landen en naar online diensten als Netflix/Videoland/Ziggo on Demand. Verder bouwen we Aanbevelingen met Vrienden verder uit en willen we filmliefhebbers verbinden met de recensenten met een vergelijkbare smaak in films. Elke maand komt er iets nieuws dat de gebruikers helpt om het ontdekken van de juiste films makkelijker te maken.

Mijn ervaring

Veboli
Nadat m’n ratings vanuit IMDB waren geïmporteerd (een functionaliteit waarvan ik hoop dat deze ook een vast onderdeel van de site zal worden) kon ik gaan kijken naar de films die door Veboli worden aangeraden. Een belangrijke factor daarbij zijn andere Veboli-gebruikers die ongeveer dezelfde smaak hebben. In het menu kun je kijken welke gebruikers dit zijn en wat de “similarity” is. Ik kreeg daar vier gebruikers te zien, waarbij de overeenkomst liep van 80.90 tot 82.9, met gemiddeld ongeveer 26 films die gelijk waren. Tijd dus om te kijken welke films ik zou moeten zien en of dat daadwerkelijk aanbevelingen zijn die ik interessant vindt.

Veboli

Iets wat meteen opvalt in het bovenstaande overzicht is het aantal animatiefilms dat wordt aangeraden. Een snelle check bij de gelijkwaardige gebruikers laat zien dat er erg veel daar vandaan komen. Van de bovenstaande 9 films en 1 serie heb ik er 9 al gezien (Rio 2 niet), maar nooit een score gegeven. Een goede manier dus om te controleren of deze films goede aanbevelingen zijn. Dude, Where’s My Car is een guilty pleasure film die ik graag nog een keer zou willen zien en de Disney en Dreamwork films kan ik ook erg van genieten. American History X is een erg goede film en eigenlijk alleen The Italian Job is er eentje die ik persoonlijk niet zo goed vond.

Maar wat nu als ik helemaal geen tekenfilms wil kijken? Het mooie aan Veboli is dat er boven de aanbevelingen een filter zit, waardoor je zeer uitgebreid kan aangeven naar wat voor film je op zoek bent.
Veboli
Als ik dus een actiefilm uit de jaren negentig wil zien kan je dat simpelweg in de filter aangeven en dit zijn vervolgens de aanbevelingen:
Veboli
Ook hier zijn het veel films die ik al gezien heb, maar nog niet heb toegevoegd en behalve Gone in 60 Seconds kan ik me ook hier in vinden. Eén van de aanbevelingen die ik na nog wat spelen met de filters tegenkwam was de short The Black Hole, waar een score van 7 bijstond. Ik heb deze drie minuten durende film opgezocht en heb er van genoten (en zelf een 8 gegeven). Prima aanbeveling dus.

Iets wat ik wel opmerkte bij het zetten van filters is dat de aanbevelingen voornamelijk gericht zijn op de laatste veertig jaar. Als ik films zoek tussen 1900 en 1960 dan krijg ik slechts 22 titels te zien en als ik zoek op een suspense film in die tijdsperiode zijn er geen aanbevelingen. Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat de site nog moet groeien om ook in dat tijdsvak betere aanbevelingen te kunnen doen, maar in dat tijdsvak zal je dus toch zelf op zoek moeten gaan naar titels. Veboli heeft wel “Movie lists” en daar kun je zien wat de blockbusters waren tussen bijvoorbeeld 1930-1939 en dat als basis gebruiken.

Conclusie

veboli8
Wat ik van Veboli heb mogen zien voor de officiële release is dat het een site is met potentie. De aanbevelingen die ik kreeg waren goed, alhoewel het jammer is dat er in de eerste helft van de vorige eeuw zo weinig worden gegeven. Mogelijk dat dit met meer users, en dus data om aanbevelingen op te baseren, zal verbeteren. Aangezien m’n persoonlijke to-watch lijst al erg lang is, zal ik Veboli misschien niet dagelijks gebruiken, maar zeker wanneer er in de toekomst ook nog een link is met de on demand diensten is dit een perfecte manier om niet een half uur bij bv. Ziggo On Demand te hoeven scrollen om te bepalen wat je wilt kijken.

10 reacties op “Veboli: Dé site voor filmsuggesties?

  • Denk dat de focus nu eerst moet liggen op de films en het groeien van het aantal mensen dat het platform gebruikt…

 1. Ik ben nog een beetje sceptisch over Veboli. Ik denk dat deze site een jaar of 10 te laat komt. Je hebt inmiddels zoveel mogelijkheden om informatie in te winnen over films (kijk maar eens naar ons eigen gezellige bloggers netwerk) en beoordeling te lezen dat ik nu niet het gevoel heb dat deze site voor mij van toegevoegde waarde kan zijn. Maar we zullen zien, want ik hoop voor de oprichter dat ik er naast zit. 🙂

  • Hahaha, denk dat er wel mensen zijn die dit gebruiken. Helemaal als er uiteindelijk gefilterd kan worden op films die beschikbaar zijn op on demand services.

 2. Zelf gebruik ik sinds ik Veboli ken de site. Vind het erg tof om te zien wat mij wordt aangeraden en hoe makkelijk het werkt. Het design is erg simpel, maar functioneel. Zelf vond ik het nooit zo leuk om dingen te raten op IMDb ofzo, maar als dat ervoor zorgt dat dit een beter beeld vormt voor mijn aanraders, doe ik het erg graag. Best geinig om het af en toe tussendoor te doen.

  • Ik hou het al tijden op IMDB bij omdat ik daarmee bijhou wat ik allemaal al gezien heb en dus m’n geschiedenis kan terug zien (samen met What I Watch overigens).

 3. Ik heb me gisteren aangemeld, maar ik denk niet dat ik de site regelmatig ga gebruiken tenzij er nog het één en ander wordt aangepast. De meeste aanbevelingen waren voor films waar ik totaal geen interesse in heb en ik kreeg vooral heel bekende titels te zien. Misschien als de database wordt uitgebreid dat ik wat meer interessante aanbevelingen krijg.

  • Ja, als je veel films kijkt dan zullen er snel bekende titels tussen staan. Daarom vond ik het persoonlijk jammer dat er geen oudere films worden aangeraden, ook niet als je daarop filtert. Juist daar wil ik nog nieuwe films ontdekken.

  • Heb het niet echt veel gebruikt na het bekeken te hebben, maar dat is ook omdat m’n to watch lijst al veel te lang is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.