Racing Extinction (2015) – Recensie

Recensie Racing Extinction

Dat de mens de afgelopen eeuw veel impact heeft gehad op de natuur en het klimaat wordt nog maar door weinig mensen in twijfel getrokken. De ijskappen smelten en omdat de wereldbevolking blijft groeien betekent dat ook dat er minder plek is voor dieren om te leven en er bijvoorbeeld een grotere vraag is naar vis. De gevolgen hiervan laten zich raden: Steeds meer diersoorten sterven uit en worden bedreigd. Heel vaak is de oorzaak hiervan economisch en de documentaire Racing Extinction probeert duidelijk te maken wat de realiteit is waar we ons op het moment bevinden.

Review Racing Extinction

De documentaire is geregisseerd door Louie Psihoyos, die eerder al verantwoordelijk was voor het schokkende The Cove, waarin hij door middel van geheime camera’s liet zien hoe dolfijnen in Japan werden afgeslacht. Ook hier besluit hij samen met z’n team weer undercover te gaan om een aantal illegale/schokkende zaken aan het licht te brengen. Zo probeert hij te laten zien hoe een groot sushi-restaurant in Amerika walvisvlees serveert, maar ook hoe groot in China de handel is in haaievinnen voor de soep. Dat levert momenten op waar je mond van openvalt, maar de boodschap van deze documentaire is niet om te schokken, maar juist te informeren. Niet alleen richting de kijker, maar ook hoe er door TV-spots awareness kan worden gekweekt om bijvoorbeeld te stoppen met het eten van haaienvinnensoep of het zoeken naar andere bronnen van inkomsten in dorpjes die leven van de visvangst en waar men ook in moet zien dat wanneer er gevist blijft worden dat er uiteindelijk niets meer te vangen valt.

De documentaire sluit af met een zeer indrukwekkende projectieshow die aanvankelijk vanuit een zwaar aangepast Tesla gedaan wordt, maar uiteindelijk eindigt bij het gebouw van de Verenigde Naties. Racing Extinction drukt je met je neus op de feiten die je liever niet hoort, maar laat ook zien dat we er zelf uiteindelijk ook profijt van zullen hebben.

2 reacties op “Racing Extinction (2015) – Recensie

Leave a Reply

Your email address will not be published.