Filmsite Spotlight: Mcurl

Filmsite-spotlight-mcurl

Soms lees ik bepaalde filmblogs al zo’n tijd dat ik zelf verbaasd ben als ik er achter kom dat ik ze nog niet in de spotlight gezet hebt. Dat was ook het geval voor de blog van Patricia, Mcurl. Het is er eentje die ik met veel plezier lees en ik hou van haar enthousiasme. Tijd dus om wat meer te weten komen over deze leuke filmblog.

Screen Shot 2016-04-12 at 09.29.12
Wat is de ontstaansgeschiedenis van de site, waarom ben je deze begonnen?
Ik ben altijd al gek geweest op schrijven en zo kwam ik in augustus 2014 als vrijwilliger bij een filmwebsite terecht. Ik groeide daar al snel uit tot mede eindredacteur, maar doordat er uiteindelijk teveel mensen weggingen wegens andere werkzaamheden kwam deze site helaas tot stilstand. Ik heb daarna een aantal recensies voor andere mensen en sites geschreven, maar ik wilde meer. Ik ben daarom in juli 2015 gestart met Mcurl, waar ik geniet van de vrijheid van het eigen baas zijn.

Wat is het onderscheidend karakter van de site?
Ik ben mijn eigen geluid nog een beetje aan het zoeken, maar ik denk dat ik mezelf onderscheid door niet alleen over films te schrijven. Daarnaast probeer ik bepaalde problemen die voortkomen uit mijn persoonlijkheidsstoornis bespreekbaar te maken en in mijn stukken te verwerken. Een stukje herkenning is namelijk altijd erg fijn en daarnaast doet het mij ook heel goed om zo open te kunnen zijn. Ik zal echter altijd de nadruk blijven leggen op films, series en alles wat daarmee samenhangt, want daar ligt toch stiekem wel mijn passie.

Waarvan geniet je het meest op je site en wat motiveert je om te blijven schrijven?
Ik geniet er op dit moment het meeste van dat ik kan schrijven over wat ik wil. Het feit dat ik inmiddels een vast groepje lezers heb verworven maakt mij ontzettend blij en ik ben elke dag trots op het feit dat er mensen zijn die de moeite nemen om mijn stukken te lezen. Het schrijven heeft mij ook meer zelfvertrouwen gegeven, want hoe bijzonder is het dat je site en je stukken zo de moeite waard zijn dat je door filmuitgeverijen en persbureaus als pers wordt bestempeld? Ik hoop mijn geld in de toekomst met schrijven te kunnen verdienen en zie mijn blog dan ook als een eerste grote stap om dit doel te kunnen bereiken.

Op welke manier heeft het schrijven je manier van films kijken veranderd?
Ik merk dat ik tijdens het kijken van films veel meer op de afzonderlijke aspecten ben gaan letten. Ik was mezelf als muziekliefhebber altijd al heel bewust van de soundtracks, maar ik let nu ook meer op de manier van filmen, de shots en details zoals figuranten en of de sets wel kloppen. Deels is dat vervelend, omdat ik merk dat ik enorm kritisch ben geworden. Aan de andere kant is het heel fijn, want ik kan nu regelmatig toch heel erg genieten van een wat minder goede film vanwege details die me vroeger niet zouden opvallen. Hierdoor wordt een film vaak toch de moeite waard.

Wat is het favoriete artikel dat je hebt geschreven?
Screen Shot 2016-04-12 at 09.30.47
Ik weet niet of het perse mijn meest favoriete artikel is, maar het is wel het eerste artikel op mijn site waar ik een stukje van mezelf laat zien. Ik ging vorig jaar naar Inside Out van Pixar en werd enorm door deze film geraakt. Ik heb dan ook geprobeerd dit op een goede manier in mijn recensie te verwerken en ik vind achteraf gezien dat dat best wel goed gelukt is!

Kan je je vijf favoriete films noemen?

American Beauty
Mijn absolute favoriet is en blijft American Beauty. Naast het feit dat de cast en dan voornamelijk Kevin Spacey briljant is, raakte deze film me diep. De manier van vertellen, de manier van filmen, het gebruik van licht. Ik ben in de afgelopen jaren echt een beetje verliefd geworden op deze film en dat is alleen maar meer geworden nadat ik hem heb gezien met het commentaar van de makers erbij.

Jurassic Park
Jurassic Park is de eerste film die echt indruk op me heeft gemaakt en die mag dan ook niet ontbreken in mijn top 5. Ik heb mijn bioscoopkaartje uit 1993 nog steeds in mijn bezit en elke keer als de film op televisie is kan ik het niet laten om hem toch weer te kijken.

Donnie Darko
Een film die mij ook heeft betoverd is Donnie Darko. Zoals veel mensen die hem gezien hebben, worstel ook ik nog steeds een beetje met waar het nu precies over gaat en waarom het einde is zoals het is. But that’s part of the fun. Het is tevens de film die ervoor zorgde dat ik verliefd werd op het acteerwerk van Jake Gyllenhaal.

King Kong
Ik ben al jaren gek op monsterfilms en er is er één die mijn liefde voor grote enge beesten combineert met mijn andere grote liefde: muziek. De King Kong film uit 1933 is een klassieker waar ik nog steeds heel erg van kan genieten. De kneuterigheid van het gevecht tussen aap en dino is echt ontzettend lachwekkend om naar te kijken, maar het moet in die tijd een heel spektakel zijn geweest voor het publiek. De soundtrack is prachtig en verteld een verhaal op zich en heeft dan ook een vast plekje op mijn mp3 speler veroverd.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind
Eternal Sunshine of the Spotless Mind heeft door zijn originaliteit en geweldig acterende cast ook een vaste plek in mijn top 5 veroverd. Dit is een film die mijn laat lachen en huilen en mij de kunst van het film maken nog meer heeft leren waarderen.

Hoeveel films kijk je gemiddeld per week?
Dat verschilt enorm per week. Ik probeer om twee keer per week naar de bioscoop te gaan, maar aangezien ik thuis naast films ook veel series kijk blijft het vaak bij die twee films. Mijn piek ligt altijd rondom de feestdagen, aangezien klassiekers als Home Alone dan weer op televisie te zien zijn en ik alle films (die ik al 100 keer gezien heb) alsnog een keer ga kijken. Daarnaast verschijnen er ook altijd veel nieuwe Oscargenomineerde films in de bioscoop in de laatste maanden van het jaar, dus dan zit ik gemiddeld wel rond de tien films die ik kijk per week.

Het je speciale film gerelateerde objecten in huis waar je erg trots op bent?
Ik ben niet zo’n verzamelaar, dus ik heb geen filmcollectie en mijn huis staat niet vol met Funko Pops. Het enige film gerelateerde object waar ik waarde aan hecht is mijn Blu-ray van Dawn of the Planet of the Apes. Ik ben destijds bij de filmwebsite, waar ik hiervoor werkte, aangenomen met een recensie van deze film en heb later van mijn toenmalige eindredacteur deze film gekregen. Aangezien het schrijven over films met dat baantje is begonnen, zal dit schijfje altijd een bijzondere lading blijven houden.

Zijn er nog andere weetjes die je graag zou willen delen?
Nostra is vanaf het moment dat ik ben begonnen met Mcurl al een grote inspiratie geweest en ik ben dan ook heel trots op het feit dat hij mij op deze manier in de spotlight wil zetten op zijn blog.

10 reacties op “Filmsite Spotlight: Mcurl

  1. Ik breng ook wel iedere week een bezoekje aan Mcurl. Inderdaad een mooi vormgegeven site maar belangrijker vind ik dat Patricia haar standpunten goed onderbouwd met steekhoudende argumenten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.