De Missie (2016) – Recensie

De Missie Recensie

Wanneer er in films militairen voorkomen, dan gaat dat in de meeste gevallen over soldaten die hun missies uitvoeren, moeten overleven en zich regelmatig in gevechten bevinden. Soms zijn er wel politieke elementen, maar die worden vaak tot een minimum beperkt. Dat geeft het beeld dat militairen vooral ergens naar toegaan om te vechten, maar dat is in werkelijkheid niet altijd het geval.

In de documentaire De Missie volgt regisseur Robert Oey kolonel Joost de Wolf, die aangesteld wordt als waarnemend chef operaties voor de VN-missie ‘MINUSMA’ in Mali. Met een nagenoeg onbeperkte toegang wordt de Wolf gevolgd vanaf het moment van z’n intake voor de missie tot het einde daarvan en geeft daarmee een goed beeld van hoe het er achter de schermen aan toegaat bij een VN-missie die als doel heeft de vrede te bewaren.

De Missie review

Het vredesproces in Mali verloopt moeizaam. De verschillen tussen het noorden en het zuiden erg groot zijn en regelmatig zijn er groepen die terroristische aanslagen plegen. Als de Wolf aankomt merkt hij dat de troepenmacht die er al is wel georganiseerd is, maar dat er praktisch te weinig gedaan wordt. Na vier uur en in het weekend is er amper iemand bereikbaar en dat is iets waar de opstandelingen gretig gebruik van maken. De Wolf trekt daar een mooie vergelijking met de Romeinen en Engelsen in Asterix en Obelix. Aangezien het om een vredesmissie gaat waarbij het mandaat van de VN moet worden gevolgd kunnen wapens alleen gebruikt worden ter verdediging van de troepen of de bevolking en dat is af en toe een uitdaging. Vanuit de VN en vanuit Den Haag krijgt de Wolf weinig concrete antwoorden en binnen de missie moet hij ook regelmatig tactisch te werk gaan.

“een documentaire die de “kantoorkant” van zo’n operatie laat zien…”


 Alhoewel De Missie heel kort het werk van een speciale eenheid laat zien om er achter te komen hoe veilig een bepaald gebied is, is het vooral een documentaire die de “kantoorkant” van zo’n operatie laat zien en hoe dat eigenlijk niet zo heel anders is als bij een willekeurig “normaal” kantoor. Er komt veel politiek bij kijken en naast de militaire kant is ook de sociale kant erg belangrijk om tot oplossingen te komen. De Wolf gaat op bezoek bij de ambassadeur van Nederland, maar ook bij de lokale bevolking om zo op de hoogte te blijven wat er speelt en waar hij z’n focus moet leggen. Het is fascinerend om te zien hoe deze kant van een vredesmissie wordt belicht. De Wolf is in staat duidelijk te krijgen wat de belangen zijn, hoe hij actie kan ondernemen en uiteindelijk dingen gedaan krijgt, ook al maakt frustratie daar regelmatig deel van uit.

De Missie draait vanaf 3 maart in diverse filmhuizen, waarbij er speciale vertoningen worden georganiseerd met zogenaamde debriefs. Meer informatie kun je vinden op www.demissiedefilm.nl.

2 reacties op “De Missie (2016) – Recensie

    • Ja en dat maakt deze documentaire zo interessant. Als ik de tijd had zou ik best geïnteresseerd zijn in zo’n voorstelling met een debriefing, denkt dat dat een interessante discussie als resultaat heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published.