Die Hard with a Vengeance (1995) – Recensie

Recensie Die Hard with a Vengeance

De hoop dat er ooit nog een nieuwe Die Hard film uit zal komen die de moeite waard is, is, samen met het langzaam steeds slechtere acteerwerk van Bruce Willis, steeds kleiner. Toch hebben de eerste Die Hard film en dit derde deel in de franchise een bijzonder plekje in m’n hart. Het zijn namelijk allebei heerlijke actiefilms waarin de hoofdpersonages in een situtatie terecht komen die ze niet onder controle hebben en gedwongen worden er alles aan te doen om er het beste van te maken met de middelen die ze hebben.

Review Die Hard with A Vengeance

De film opent met een grote explosie, midden in New York, waarna een man die zichzelf Simon noemt de politie belt en eist dat John McClane (Bruce Willis) in Harlem wordt neergezet met een bord om zich heen. De tekst op het bord ik echter zo racistisch dat de kans groot is dat McClane dit niet zal overleven. Hij wordt echter gered door Zeus Carver (Samuel L. Jackson) en de twee worden gedwongen om samen te werken en diverse opdrachten van Simon uit te voeren. Als ze het spelletje niet meespelen dan zal er een bom tot ontploffing worden gebracht bij een basisschool ergens in New York.

“regelmatig spektakel…”


 De film is geregisseerd door John McTiernan, die ook in de regisseursstoel zat voor het origineel (en andere films als Predator, Last Action Hero en The Hunt for Red October). Hij is in staat om het verhaal mooi in beeld te brengen en dat levert regelmatig spektakel op. Of het nu een wilde rit door Central Park is of de chaos van een metro die ontspoord, je kan de adrenaline in je lichaam voelen. Het schijnt dat het script van de film ooit nog bedoeld was voor de vierde Lethal Weapon film en dat is een interessante gedachte. Het verklaart wel waarom Zeus en McClane gedwongen worden om bij elkaar te blijven gedurende de film. Samuel L. Jackson zet, hoe kan het ook anders, weer een fantastische rol neer (kan die man slecht werk afleveren?) en ook Willis weet hier nog een overtuigende McClane neer te zetten. Overigens is ook Jeremy Irons in de rol van Simon fantastisch als “bad guy” en geeft de serie daarmee na de fantastische Hans Gruber van Alan Rickman weer een slechterik die je bijblijft. Dit is zeker niet de eerste keer dat ik de film zag, maar ook tijdens de “rewatch” blijft het een erg leuke film.

4 reacties op “Die Hard with a Vengeance (1995) – Recensie

  1. Geweldige film! Misschien wel de beste Die Hard dankzij Sam Jackson hoewel het eerste deel ook echt top is. De actie, de humor, de muziek… heerlijk! Een film die ik dan ook al meer dan 5x (denk ik) heb gezien.

Leave a Reply

Your email address will not be published.