De Alchemisten (2015) – Recensie

Recensie De Alchemisten

Natuurlijk dromen heel veel mensen ervan om rijk te worden en zoeken velen naar het gat in de markt, een product waar nog niemand aan heeft gedacht en dat binnen een kort tijdsbestek veel op zal leveren. In deze documentaire zijn dat twee broers die ook een idee hebben. Dat idee hebben ze goed weten te verkopen waardoor ze een statig pand aan de Herengracht kunnen huren en een fonds hebben waar meer dan een miljoen euro in zit. Het idee? Emotie weghalen bij het beleggen en alle transacties door een computer te laten uitvoeren.

Review De Alchemisten

In deze korte documentaire richt de camera zich bijna uitsluitend op de twee broers en hun derde medewerker terwijl ze achter de computer zitten en kijken of hun formule werkt. Dat blijkt niet altijd het geval en daardoor zijn ze genoodzaakt investeerders te bellen om extra financiële injecties te krijgen maar ook om onderling te onderhandelen en te beslissen wat ze moeten doen. De film is vooral een studie van de ondernemingslust van twee jonge mannen die geloven in hun droom maar tegelijkertijd de realiteit ook onder ogen moeten zien. Echt inzicht in wat ze doen krijg je niet waardoor er toch een bepaalde afstand is met het onderwerp. Of zeer het uiteindelijk weten te maken kom je als kikker niet te weten en dat had ik toch graag gezien.

Zondag 10 januari 2016, 23.40 uur zendt de VPRO op NPO 3 De Alchemisten uit.

2 reacties op “De Alchemisten (2015) – Recensie

Leave a Reply

Your email address will not be published.