Mijn Filmjaar: 2015

Top 10 Films 2015
2015 is weer bijna voorbij en zoals elk jaar betekent dat voor mij een terugblik. Naar m’n film en blog gerelateerde doelstellingen, de beste en slechtste films dit jaar en natuurlijk m’n persoonlijke top 10.

De statistieken

Dit jaar was ik van plan om ook deze keer weer minstens 300 films te kijken. Dat is meer dan gelukt. Nog sterker, sinds ik begonnen ben met bloggen is dit het jaar waarin ik de meeste films gezien heb, maar liefst 373 (dat aantal ligt eigenlijk nog iets hoger omdat ik een aantal titels niet kon bijhouden omdat ze niet in IMDB staan). Als je dat omzet in tijd dan heb ik het afgelopen jaar 44335 minuten gekeken, wat neerkomt op bijna 739 uur of 30,8 dagen non-stop films kijken. Gemiddeld is dat elke 0.98 dag een film.

Doelen

Net zoals elk jaar heb ik aan het begin van het jaar een aantal doelen gesteld, de vraag is hoever ik daarmee ben gekomen.

Film gerelateerde doelen

Tenminste 300 films kijken: Zoals de statistieken hierboven laten zien is dat gelukt.
2015 Blind Spot Series
Alle films te kijken die ik heb uitgekozen voor de 2015 Blindspot series: Ik had voor mezelf dertien films uitgekozen die ik dit jaar gezien moest hebben, die naar mijn mening niet mochten missen uit m’n filmkennis. Van de 13 titels die ik koos heb ik er uiteindelijk 12 gezien (Dangerous Liasons ben ik niet aan toegekomen). Het is niet gelukt om van elke film een recensie online te zetten, maar de beschikbare ze zijn via de bovenstaandelink te vinden. Het nivo van de films was gemiddeld erg hoog. De enige films die ik wat minder vond waren 10 Things I Hate About You, Nashville en The Right Stuff.

Blog gerelateerde doelen

M’n “verdwenen bioscopen van Rotterdam” artikelen afmaken: Hier heb ik flink wat voortgang geboekt, maar aangezien de Rotterdamse bioscoopgeschiedenis zo rijk is, heb ik er nog diverse te doen. Plan is dat volgend jaar dan ook te doen. De huidige lijst is de onderstaande:

Tenminste drie interviews doen. Dit jaar sprak ik met regisseur Tyler Measom over z’n documentaire An Honest Liar, vertelde Billy Corben over z’n film Dawg Fight en interviewde ik diverse filmbloggers voor de Filmsite Spotlight, waaronder Reviews & Roses, Screendependent, Movie Insiders, Cinefille, Miss Movie, Motion Recensies en Be Cool, Sodapop

Om m’n eigen persoonlijke top 100 te maken. Het was een lijst waar ik ooit aan begonnen was maar nooit had afgemaakt. Dat is uiteindelijk gelukt en de gehele lijst kan je via onderstaande links vinden:

– Een mijlpaal die ik het afgelopen jaar bereikte was de publicatie van m’n 1000ste recensie. In het onderstaande artikel kijk ik terug naar het ontstaan en de ontwikkelingen van De Filmkijker
1000 recensies

De Filmkijker tienen

BB8
Wat mij betreft was 2015 een topjaar en dat betekende dat er dit jaar maar liefst vijf titels een perfecte score kregen:
Kung Fury
Inside Out
The Look of Silence
Victoria
Star Wars: The Force Awakens

Slechtste films

Bespreking Theodore Rex
Helaas weten niet alle films hoge scores te halen. Er was een groot aantal films die ik zag die me of niet wisten te boeien of me erg teleur stelden. De volgende films scoorden een drie of lager:
Aloha
Black Angel
Dracula Untold
Focus
Pixels
Tracers
With This Ring
Barely Lethal
Hotel Transylvania 2
De Masters
Savage Killers
Thy Father’s Chair
Tokarev
Theodore Rex

Top 10

En nu het moment waar het allemaal om draait. Wat waren mijn tien favoriete films van het afgelopen jaar? Ik moet toegeven dat ik het dit jaar echt verschrikkelijk moeilijk vond om maar tien titels uit te moeten kiezen. Als ik daarnaast nog weet dat ik een aantal films die op andere top 10 lijsten voorkomen nog niet gezien heb, had het nog moeilijker kunnen zijn. Na veel wikken en wegen ben ik op de onderstaande titels uitgekomen (klik op de foto’s voor een volledige recensie):

10. Me, Earl and the Dying Girl

Recensie Me and Earl and the Dying Girl

Ja, deze film heeft veel typische ingrediënten die horen bij een “independent film”, maar als je je daar niet aan stoort dan is het een film met highs en lows, niet alleen op verhaaltechnisch vlak, maar ook voor de echte filmliefhebber. Verwijzingen naar Werner Herzog en parodieën op diverse filmklassiekers deden mijn filmhart sneller kloppen.

9. Ex Machina

Recensie Ex Machina

2015 bleek een goed jaar voor science fiction te zijn en dit is het eerste voorbeeld in deze lijst. Kunstmatige intelligentie ontwikkelt zich snel en ik verwacht dat we in ons leven nog wel het eerste voorbeeld zullen zien van een computer die qua interactie niet te onderscheiden zal zijn van de mens. Vorig jaar wist Her dat op een romantische manier te doen, dit jaar deed ook Ex Machina dit, met een iets andere insteek. Met prachtrollen van Alicia Vikander, Domhnall Gleeson en natuurlijk Oscar Isaac een onvergetelijke film.

8. The Martian

Recensie The Martian

Ridley Scott liet dit jaar zien dat hij nog steeds een meester is op science fiction vlak in een film waarbij Matt Damon weer eens gered moest worden (het soort rol waar hij langzamerhand gespecialiseerd in lijkt te zijn). Een prachtige film die niet alleen overtuigend laat zien hoe iemand zou kunnen overleven op Mars, maar ook waartoe de mensheid in staat is. Met veel spanning en humor een film die ik met plezier een tweede keer gezien heb.

7. Mad Max: Fury Road

Recensie Mad Max

Ik kijk niet vaak films een tweede keer in de bioscoop, maar voor Mad Max maakte ik graag een uitzondering (het waren uiteindelijk zelfs drie bezoeken). De regisseur van Happy Feet en Babe laat zien dat hij z’n roots niet vergeten is en maakt op 70-jarige leeftijd een keiharde actiefilm die één van de beste van afgelopen jaren is.

6. Sicario

Recensie Sicario

De afgelopen jaren ben ik een groot fan geworden van het werk van Denis Villeneuve (Incendies, Prisoners, Enemy) en dit was dan ook een film waar ik erg naar uitkijk. En wat voor film is het geworden! Dit is van alle films in deze lijst misschien wel de film met de meest spanningsvolle scene die zich afspeelt in een file bij een grensovergang. Meesterlijk geschoten, voortreffelijk geacteerd en met een verhaal dat de problemen rond de drugshandel en de strijd daartegen pijnlijk blootlegt. Villeneuve laat zien dat hij één van de beste regisseurs van het moment is.

5. The Look of Silence

Bespreking The Look of Silence

Ik heb dit jaar veel goede documentaires gezien, maar er was er eentje die boven de rest uitsteeg en dat was deze. Na The Act of Killing, die zich focuste op de gruwelijkheden die diverse daders in Indonesië uitvoerden, legt Joshua Oppenheimer de focus op hoe familie van overlenden dat ervaart. Het laat je realiseren tot welke gruwelijkheden mensen in staat zijn, ook al is dat soms moeilijk om te horen.

4. Star Wars: The Force Awakens

Recensie Star Wars The Force Awakens

Als niet Star Wars-fan was dit een film waar ik niet echt naar uitkeek en waarschijnlijk pas volgend jaar zou gaan zien na de initiële drukte. Toen ik echter aanwezig kon zijn bij de premiere kon ik natuurlijk geen nee zeggen en daar heb ik geen spijt van. Dit is de eerste Star Wars film die me iets liet voelen en als het volgende deel dat ook weet te doen durf ik mezelf wel fan te noemen.

3. Kung Fury

Recensie Kung Fury

Ja, Kung Fury is verschrikkelijk flauw en ja, je zou z’n tachtiger-jaren styling gimmicky kunnen noemen, maar wat heb ik een hoop plezier beleeft aan dit gratis half uurtje entertainment op Youtube. Mede door z’n korte lengte en beschikbaarheid heb ik deze film al vier keer gezien en zat nog met een even grote smile te genieten. Ik schaam me dan ook totaal niet om deze film zo’n hoge notering te geven.

2. Inside Out

Recensie Inside Out

Twee Pixar films in één jaar en ik had niet verwacht dat het de film over emoties zou zijn die ik uiteindelijk zo goed zou vinden. Als vader herkende ik zoveel momenten en tegelijkertijd klopte de film op zoveel andere vlakken dat ik al vroeg dit jaar wist dat deze film op de eerste of tweede plaats zou belanden. Pixar laat met deze film zien dat ze nog steeds in staat zijn meesterwerken te produceren.

1. Victoria

Review Victoria

M’n nummer één is een film waar maar weinig mensen over spraken dit afgelopen jaar en waar ik heel toevallig door een podcast over hoorde. Maar wat ben ik blij dat ik er over gehoord heb. Victoria is het meest indrukwekkende wat ik in 2015 gezien heb. Want hoe kan je, zonder trucjes, een film maken die bestaat uit één take van meer dan twee uur en waarbij er zo veel dingen gebeuren die compleet natuurlijk aanvoelen? Een film waar je van tevoren eigenlijk zo min mogelijk van moet weten, des te meer voldoening zal deze “real time” reis je geven.

Hoe zag jouw filmjaar er uit en wat waren jouw favoriete films?

28 reacties op “Mijn Filmjaar: 2015

 1. Mooi overzicht! Erg leuk om te lezen waar je allemaal mee bezig bent geweest en de top 10 vind ik ook heel mooi. Kung Fury verdient stiekem wel een plek in de top 10, maar ik heb die toch bewust overgeslagen, omdat het toch niet een volwaardige film is. Maar hij verdient die plek zeker! Geldt ook voor Ex_Machina trouwens…

  • Dankjewel Paul! Ik vind het altijd wel leuk om even terug te kijken en stil te staan om een idee te krijgen wat ik gedaan heb en volgend jaar nog wil doen of beter wil doen.

   Ik vind dat korte films ook in dit soort lijsten voor mogen komen, anders worden ze nooit genoemd. Heb nog getwijfeld om World of Tomorrow ook nog een plekje te geven, die ook kort is, maar die viel (net zoals een groot aantal andere films) net buiten de top 10.

 2. Je hebt veel gedaan op het gebied van film, ga zo door. Mijn favoriete films van 2015 zijn in willekeurige volgorde Mad Max, Star Wars en Wiplash. Mede door het arriveren van Netflix en Hbo in de huiskamer heb ik dit jaar ook tv series gevolgd. Boardwalk empire en Orange is the new black heb ik daarom pas dit jaar gezien, maar zijn wel ook mijn favorieten van dit jaar.

  • Ik blijf m’n best doen Max en ga zeker zo door! Boardwalk Empire is zo’n serie die ik ook ooit nog eens wil gaan kijken. Orange is the New Black heb ik de eerste twee seizoenen van gezien, derde dit jaar aan begonnen, maar die wist me niet zo meer te pakken en ben er eigenlijk niet meer verder mee gegaan.

   Andere series op Netflix die zeker de moeite waard zijn, zijn Broadchurch, Black Mirror, Narcos en The Missing.

 3. Leuk artikel en een mooie lijst. ‘Victoria’ ken ik niet. Daar moet ik zo te zien dringend verandering in brengen. Mijn lijst vind je op klakkeboem.wordpress.com.

  • Dank je Kurt! Het is een film die te weinig mensen kennen, dus hopelijk brengt dit daar een beetje verandering in en vindt de film op VOD/DVD etc nog een groter publiek. Eentje die meer gezien moet worden!

 4. Ik ben écht onder de indruk van de hoeveelheid films die je dit jaar hebt gezien. Hemeltje haha. Van Victoria heb ik eigenlijk nog nooit gehoord, maar die ga ik zeker even op mijn lijstje zetten!

  • Normaal zit ik rond de 300, maar dit was een jaar waarin ik er gewoon meer tijd voor had en voor m’n werk af en toe langer in de trein zat, dus dan kijk je ook net wat meer als normaal 🙂

   Ik verwacht natuurlijk een recensie van je van Victoria 😉

 5. En ik maar denken dat ik met mijn 101 films die ik die jaar heb bekeken hoog zat 🙂 hahaha. Prachtige lijst en mooie top 10, nu Kung Fury zo hoog op je lijst staat kan ik niet anders dan deze eerdaags maar eens gaan kijken!

  • Tsja, het is een hoog aantal maar als je op whatiwatch.net kijkt zijn er toch echt nog mensen die nog meer gekeken hebben.

   Thanks en ik moet wel zeggen dat Kung Fury een film is met een typische soort humor die je moet liggen. Als het je soort humor is dan zal je ‘m wel leuk vinden….en zo niet is het slechts een half uurtje! 😉

 6. Leuk overzicht! Je hebt een zeer productief filmjaar achter de rug! Jammer dat je 10 Things I Hate About You minder vond, die film blijft één van mijn favorieten.

  Ik ben nog aan het werk aan mijn lijstje van 2015.

  • Ja, ben goed bezig geweest. Bewust dit jaar meer op de Nederlandse versie van de blog en daar zijn de resultaten ook naar. In een jaar zijn het aantal bezoekers bijna verdubbeld en dat geeft ook wel voldoening hoor!

   Ik moest meteen aan je denken toen ik dat over 10 Thing I Hate About You schreef. Het was zeker geen slechte film, maar ik vond het allemaal redelijk recht toe recht aan zonder een spark die me pakte. Dus vandaar.

   Ik hou m’n mail in de gaten voor je post!

 7. Moet mijn definitieve lijst morgen nog publiceren maar we hebben volgens mij wel zo’n 6 overeenkomsten. Het doet me alleen zeer dat ik Victoria nog niet heb gezien!

  Jammer dat Hotel Transvylvania 2 tegen viel.

  En wat zijn de goede voornemens op filmgebied voor 2016? Die ene van Naar de film interviewen voor de spotlight serie? Misschien een meeting van collega bloggers organiseren?

  • Ja, wij hebben wel redelijk dezelfde smaak als het om films gaat, dus leuk die overeenkomsten….benieuwd naar jouw lijst. Victoria kom je vast binnenkort aan toe 🙂

   Wat betreft die goede voornemens…..dat interview gaat zeker gebeuren, je werkt hard aan je blog en verdient die spotlight zeker! Het idee van zo’n meeting loop ik al een aantal maanden mee rond, dus misschien moeten we daar via de mail even een beetje over brainstormen. Lijkt me wel leuk om dat te gaan doen.

 8. Interessante films, dat zeker. Van je top tien heb ik alleen Kung Fury en Mad Max gezien. Waar ik een aantal jaar geleden nog makkelijk tussen de 100-200 films haalde, haal ik er de laatste jaren niet eens dertig, denk ik. Star Wars ga ik aankomende week wel kijken en ben ook benieuwd naar Me, Earl and the Dying Girl.

  Op naar 2016. Nu moet je ook je eigen record gaan breken, natuurlijk?!

  • Met de hoeveelheid series waar je over schrijft kan ik me voorstellen dat je aan films niet echt toekomt!

   Ik hoef dit record niet te breken hoor 🙂 M’n gemiddelde ligt altijd rond de 300 en dit jaar was simpelweg een uitschieter….

 9. Pingback: De flop 10 van 2015 – Naar de Film

 10. Ha, kom ik aan met mijn 108 films :p, maar ja de tv-series en boeken hebben ook aandacht nodig, haha.

  Ik vind dat je er een erg leuk overzicht van hebt gemaakt zo 🙂

  • Ja, boeken en series slokken een hoop tijd op. Zelf heb ik ook relatief veel series gekeken voor mijn doen, dus als ik dat niet had gedaan had ik de 400 waarschijnlijk met gemak gehaald.

   Thanks, daar neem ik elk jaar toch eventje m’n tijd voor.

 11. Als ik jouw lijstje bekijk dan heb ik nog veel in te halen: Me, Earl and the Dying Girl, Mad Max, Sicario, The Look of Silence, Inside Out en Victoria. Vooral The Look of Silence (heb ik opgenomen) en Victoria ben ik erg benieuwd naar.

  Toch ook weer respect voor hoeveel jij blogt. Mooi om elke week de vraag van de week voorbij te zien komen en over de blogposts over de vroegere bioscopen in Rotterdam lees ik nog steeds erg graag. Geen idee hoeveel films ik het afgelopen jaar heb gezien, maar ik gok rond de 150. Op naar een nieuw en mooi filmjaar.

  • Stuk voor stuk films die je moet zien hoor!

   Ik kreeg eergisteren het overzicht van WordPress en had meer artikelen geschreven dan ik had verwacht. Het is voor mij echt ontspanning en een creatieve uitlaatklep en daardoor schrijf ik ook veel. Heb ook erg zin in het nieuwe filmjaar!

 12. Pingback: 2016 Blindspot films - De Filmkijker

 13. Pingback: Weekupdate 53: Het derde seizoen van The Bridge is best verkochte DVD en Blu-ray Disc, Hitman: Agent 47 vanaf nu verkrijgbaar en Deadpool laat van zich horen in gloednieuwe trailer | Filmliefhebber.com

 14. Pingback: Be Cool, Sodapop: overzicht van december 2015 – BE COOL, SODAPOP

Leave a Reply

Your email address will not be published.