Mr. Holmes (2015)

Recensie Mr Holmes

Detective Sherlock Holmes spreekt al jaren tot de verbeelding. Als je het karakter opzoekt op IMDB zie je dat er sinds 1911 maar liefst 120 films en series gemaakt zijn. De bekendste van de afgelopen jaren zijn natuurlijk de films met Robert Downey Jr. en de BBC serie met Benedict Cumberbatch. Je kan je afvragen, omdat er al zoveel beschikbaar is over dit karakter, in hoeverre het nog mogelijk is Sherlock Holmes “fris” te laten aanvoelen. Toch is dat precies wat Mr.Holmes probeert te doen.

Review Mr. Holmes

Dat wordt gedaan door niet de focus te leggen op de periode waarin hij samen met Watson zaken aan het oplossen is. In deze versie is Sherlock Holmes (Ian McKellen) een 93-jarige man die ver buiten Londen woont, geen contact meer heeft met z’n voormalige partner en in principe ook geen nieuwe zaken meer aanneemt. Het is een leven dat hij achter zich heeft gelaten. De enige mensen waarmee hij nog in contact is zijn z’n huishoudster Mrs. Munro (Laura Linney) en haar zoontje Roger (Milo Parker).

Sherlock is niet zo scherp meer en begint steeds serieuzere tekenen van dementie te vertonen. Toch houdt z’n laatste zaak hem nog steeds bezig. Dankzij de interesse van de jonge Roger probeert hij de details te herinneren en op te schrijven zodat hij rust kan vinden.

“voortreffelijke acteerwerk van Ian McKellen…”


 Als je van Mr.Holmes de actievolle momenten van de Guy Ritchie films verwacht of constante spanning, dan ben je niet aan het juiste adres. Het is een film die een langzamer tempo heeft en de tijd overal de tijd voor neemt, zonder ergens saai te zijn. Je ziet hoe en oude man omgaat met z’n innerlijke demonen en wat zijn band is met de mensen om zich heen. Daarnaast wordt door middel van flashbacks ingegaan op z’n laatste zaak en dat is een aanpak die goed uit de verf komt.

Dat komt vooral door het voortreffelijke acteerwerk van Ian McKellen. Hij injecteert zoveel persoonlijkheid in het karakter dat je elk moment met hem meeleeft en net zoals Roger wil weten wat de ontknoping van zijn laatste zaak is. Dit is een Sherlock Holmes film zoals hij niet eerder gemaakt is, die laat zien wat het karakter op bejaarde leeftijd zou kunnen doen en daarmee slaagt Mr.Holmes daadwerkelijk “fris” aan te voelen.

2 reacties op “Mr. Holmes (2015)

Leave a Reply

Your email address will not be published.