De invloed van films op namen van kinderen

Namencloud

Het kiezen van een naam voor een baby die op komst is, is een moeilijk proces. Mijn eigen ervaring daarmee is dat je lijsten met namen doorneemt, bespreekt welke je wel en niet leuk vind en waarom en rekening moet houden dat het geen naam is waar makkelijk grappen over kunnen worden gemaakt. Alhoewel ik zelf erg van films hou (mocht dat nog niet duidelijk zijn) heb ik tijdens dat proces eigenlijk nooit gedacht aan het vernoemen van m’n kind naar een film. Toch zijn er ouders geweest die zich wel geïnspireerd werden door bepaalde films. In samenwerking met de site Hippe geboortekaartjes (die het onderzoek deed) kijk ik naar een aantal voorbeelden van filmgerelateerde namen en hun populariteit.

Rutger (1973)

Turks Fruit
De Nederlandse boekverfilming Turks Fruit kwam in 1973 uit. De hoofdrollen waren voor Monique van de Ven en Rutger Hauer. In 1972 werden er 80 Rutgers geboren in ons land. Door het succes van de film werd de naam ook meer geliefd. In 1973 werden er 138 zoons Rutger genoemd.

Rocky (1976 – 2006)

Rocky
Met maar liefst 6 films, gemaakt tussen 1976 en 2006, is de Rocky-filmreeks met recht een saga te noemen. Zo dachten Nederlandse ouders er ook over. Tussen Rocky en Rocky II werden er 18 jongens vernoemd naar de bokslegende. Rocky III kwam in 1982 uit, in dat jaar werden er 11 Rocky’s geboren. Het hoogtepunt was in 1984. Net een jaar voor het uitkomen van Rocky IV. 27 kindjes kregen de naam. In 1991, een jaar na het uitbrengen van Rocky V, was er nog een kleine piek te zien met 19 vernoemingen. Maar sindsdien worden er nog maar een klein aantal kinderen vernoemd naar de filmheld. Wellicht dat de film ‘Creed’ in begin 2016 hier verandering in kan brengen.

Mees (1992 en 1993)

Het zakmes
De jongensnaam Mees bestond al sinds eind 19e eeuw, maar de naam was nog niet geliefd te noemen. Rond 1931 werden 12 jongens Mees genoemd, maar tot 1992 komt het aantal geboren Meesjes niet boven de 10. Eind 1992 komt de Nederlandse kinderfilm ‘Het Zakmes’ uit, in dat jaar worden er 10 jongetjes vernoemd naar de hoofdpersoon. Sindsdien stijgt de populariteit; in 1993 krijgen 31 baby’s de naam, in 2014 zijn er 493 jongens geboren die Mees als naam kregen. Opvallend is dat vanaf 1993 ook Mees als meisjesnaam gebruikt werd. In 2005 zijn er bijvoorbeeld 37 meisjes Mees genoemd.

Phileine (2004)

Phileine zegt sorry
In 1996 schreef Ronald Giphart het boek ‘Phileine zegt sorry’. De naam van de hoofdpersoon had de schrijver zelf verzonnen. In 2003 kwam de verfilming van het boek uit. Het jaar daarop kregen 20 meisjes de voornaam Phileine. Giphart vond dit zo leuk, dat hij naar de eerste Phileine een persoonlijke brief heeft geschreven. Na Phileine was Ronald ook verantwoordelijk voor de namen Giph en Samarinde.

Carice (2006 – 2009)

Zwartboek
In 2006 kwam de indrukwekkende Tweede Wereldoorlog film ‘Zwartboek’ uit. De eerste grote film met Carice van Houten die ook buiten Nederland goed ontvangen werd. In datzelfde jaar werden er 15 meisjes naar de actrice vernoemd. Een jaar later waren dit er al 40. Het hoogtepunt van aantal geboren meisjes met de naam Carice was in 2009, een jaar nadat van Houten schitterde naast Tom Cruise in ‘Valkyrie’. 54 meiden kregen de naam Carice. Sindsdien is de meisjesnaam langzaam minder populair geworden. Misschien kan het nieuwe seizoen van Game of Thrones hier verandering in brengen?

Arwen (2003-2004)

Lord of the Rings
Eind 2003 kwam het laatste deel van de fantasy trilogie ‘Lord of the Rings’ uit. De beeldschone elf Arwen zorgde ervoor dat meisjes in Nederland deze voornaam meer gingen dragen. De naam bestond al sinds halverwege de jaren 60. Wellicht naar aanleiding van de vertaling van de Tolkien boeken. Na het slotstuk van de trilogie ‘The Return of the King’ in 2003 werd de naam meer gebruikt. In 2003 werden er 33 meisjes Arwen genoemd. In 2004 waren dit er 59 en in vanaf 2005 zette er weer een daling in met 52 geboortes.

Renesmee (2012)

Twilight
In ‘Twilight: Breaking Dawn’ word de baby van Bella en vampier Edward geboren. Hun dochtertje krijgt de bijzondere naam Renesmee, een samentrekking van de namen van de oma’s van de baby; Renée en Esme. Geïnspireerd door de filmbaby, kregen 8 meisjes in Nederland deze unieke naam.

Arya en Sansa (2011 – heden)

Game of Thrones
De serie Game of Thrones zorgt vooral in het buitenland voor veel nieuwe babynamen. In Engeland en Amerika noemen veel ouders hun dochter naar de belangrijke titel ‘Khaleesi’. In Nederland zijn de namen van de Stark-zusjes populair. 14 meisjes dragen de naam van de knappe roodharige Sansa en sinds de start van de serie werden 43 meisjes naar het stoere zusje Arya genoemd.

Elsa (2013)

Frozen
December 2013 komt de vrolijke Disneyfilm Frozen uit in ons land en is geliefd door kind en volwassene. Dit was ook te merken in het aantal vernoemingen naar de IJskoningin Elsa. Hoewel de voornaam al sinds de 19e eeuw in Nederland voorkwam, schoot het aantal vernoemingen in 2014 opeens omhoog naar 55 vernoemingen na 23 en 28 vernoemingen in de jaren ervoor.

Meer voorbeelden kun je vinden in de onderstaande infographic (klik voor de volledige versie):
geboortekaartjes

Zou jij je kind naar een karakter uit een film vernoemen?

13 reacties op “De invloed van films op namen van kinderen

 1. Leuk artikel! Ik zou misschien wel mijn kind vernoemen naar een karakter uit een film, maar ik zou niet gaan voor zoiets stoms als Renesmee. Ik vond Elsa een leuke naam, maar sinds de naam populair is geworden door Frozen vind ik het niet meer zo leuk. :p

 2. Renesmee…. Gewoon nee.

  Ik heb mijn zoontje ook vernoemd naar een personage uit een film al is het geen alledaagse naam. Ik en mijn vrouw dachten lange tijd aan Levi totdat we bij de Free Record Shop een ontzettend lelijke koter tegen kwamen die deze naam droeg.

  Een week later keek ik naar Goal: Living the Dream en Santiago werd afgekort met Santi. Ik stelde het voor aan mijn vrouw die er enthousiast over was en ‘s avonds zagen we ook nog een interview met Santi Kolk (voetballer). Als dat nu geen teken aan de wand was…

  • Tsja, er zijn toch echt een aantal ouders die daar ja bij zeiden.

   Dat is inderdaad een teken dat dat z’n naam moest worden 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.