Plastic Galaxy: The Story of Star Wars Toys (2014)

Plastic Galaxy: The Story of Star Wars Toys Review

De nieuwe Star Wars film verschijnt pas aan het einde van het jaar, maar ondertussen zijn de verwachtingen nu al hoog gespannen. De fans krijgen steeds weer een klein beetje nieuwe informatie en de merchandise machine is ook al begonnen met draaien en de winkels zullen vol liggen met nieuwe actiefiguren, lego en kleding die een link hebben met de nieuwe film. Het is een industrie die voor de eerste Star Wars film nog eigenlijk niet bestond en deze documentaire last zien hoe deze ontstaan en gegroeid is.

Plastic Galaxy: The Story of Star Wars Toys Recensie

Verzamelaars, ontwerpers en andere enthousiastelingen worden geïnterviewd over de figuren. De verzamelaars vertellen hoe hun passie is begonnen en de mensen van Kenner praten over het ontwerpproces en hoe ze er in slaagden om ouders hun kinderen een tegoedkaart voor Kerstmis gaven toen productie niet op tijd was. Niet alles wordt belicht, zo komen de hoge bedragen die verzamelaars betalen en nieuwere films en gerelateerde merchandise nauwelijks aan bod. Dat maakt wel dat Plastic Galaxy een documentaire met focus is, die duidelijk gaat om de liefde voor het speelgoed en wat het met mensen gedaan heeft, namelijk levenslang fans gemaakt. Een liefde die ze vervolgens ook delen met hun kinderen of kleinkinderen.

Plastic Galaxy: The Story of Star Wars Toys Review

Alhoewel ik zelf tot de generatie behoor die opgroeide met Star Wars, zijn zowel de films als al het speelgoed compleet aan me voorbij gegaan. Één van m’n vrienden verzamelde de figuren wel een die heeft er nog steeds spijt van dat hij ze destijds erg gedaan heeft.

Toen ik pas veel later de films bekeek heb ik eigenlijk nooit de hype rond de films begrepen. Wat maakt deze films zo bijzonder? Feit is dat ik toen al zoveel andere science fiction films gezien had en je de impact van dat moment op de filmindustrie niet hebt gemerkt. Deze documentaire slaagt er in om dat duidelijk te maken, de impact op de jeugd die het zag te laten zien en (mede door slimme marketing) thuis zelf avonturen wilde verzinnen. Het maakt het, zelfs voor non Star Wars fans een boeiende documentaire.

4 reacties op “Plastic Galaxy: The Story of Star Wars Toys (2014)

  1. Klinkt leuk maar weliswaar niet zo bijzonder. Ook ik heb de hype rond de Star Wars films nooit echt begrepen maar zou ik wel met een tijdmachine terug willen naar de release van The Empire Strikes Back. In een spoilervrije tijd tijdens de première horen dat Darth Vader de vader van Skywalker is…. Epic!

Leave a Reply

Your email address will not be published.