Naziha’s Lente (2015)

Recensie Nazihas lente

Achter een klein nieuwsitem op TV of een stukje in de krant gaat vaak meer schuil dan je op het eerste gezicht zou denken. Als je zou lezen over een Marokkaans gezin met 10 kinderen die constant in aanraking komen met verschillende instanties, waaronder de politie is de kans groot dat je aannames maakt. Je zal je misschien afvragen of de ouders wel betrokken zijn of waarom ze 10 kinderen hebben als er zoveel mis gaat. Naziha is de moeder van zo’n probleemgezin en deze documentaire geeft haar een kans haar kant van het verhaal duidelijk te maken, om te laten zien dat aannames vaak verkeerd zijn.

Recensie Nazihas lente

Ze zag hoe het mis ging met haar kinderen, hoe ze door hun vader behandeld werden en wat ze zelf meemaakte. Toen een ruzie met haar man zo uit de hand liep en ze hem vertelde liever doodgeslagen te worden dan bij hem te blijven, kwam het punt dat ze wist dat het niet zo langer door kon gaan. Ze verliet haar 30 jaar oudere man en besloot contact op te nemen met diverse hulpverleners. Niet langer wilde ze het stempel van “probleemgezin” hebben en deze boeiende documentaire laat zien hoe gedreven ze is om dat uiteindelijk te bereiken.

Review Nazihas lente

Die aanpak en het meewerken aan de documentaire worden haar niet door iedereen in dank afgenomen. Niet alleen de lokale gemeenschap, maar zelfs haar eigen zoons vinden dat ze haar mond zou moeten houden. Maar ze heeft een doel voor ogen en weet dat langzaam maar zeker te bereiken. Het komt dan ook als een schok wanneer één van haar zoons betrokken lijkt te zijn bij een gebeurtenis die heel het land bezig houdt.

Tijdens de IDFA vorig jaar won deze documentaire de publieksprijs en terecht. Regisseur Gülşah Doğan weet een intiem portret van een sterke, strijdlustige vrouw neer te zetten die het heft in eigen handen heeft genomen, een verschil wil maken en daardoor hopelijk ook anderen inspireert hetzelfde te doen. Een film die je niet mag missen en die vanavond om 20:25 uitgezonden wordt op NPO2.

Leave a Reply

Your email address will not be published.