De Filmkijker Top 100 Films: 40-31

Top 100 Films 40-31
The countdown continues! Deze week de nummers 40 tot en met 31 en ik merkte bij het maken van de lijst dat hoe dichter bij de top 10 komt hoe moeilijker het wordt om de volgorde van de titels te bepalen.

40. The Diving Bell and the Butterfly

Diving Bell and the Butterfly

Er zijn van die films die een diepe indruk weten te maken en dit is er zo eentje. Het waargebeurde verhaal over een editor van het franse Elle, Jean-Dominique Bauby (Mathieu Amalric), die door een ongeluk totaal verlamd raakt en alleen nog communiceren door met z’n oog te knipperen is verwoestend, maar ook inspirerend. Met dat ene oog heeft hij namelijk een heel boek geschreven, dat ik na het zien van de film meteen kocht. [Mijn recensie]

39. Burden of Dreams

Leon

Wat Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse was voor Francis Ford Coppola’s Apocalypse now, is Burden of Dreams voor Werner Herzog’s Fitzcarraldo. De film Fitzcarraldo is er eentje die tegenwoordig niet zo snel meer gemaakt zou worden. In ieder geval niet op de manier waarop regisseur Werner Herzog dit deed. De film zelf gaat over een man die een schip over een berg wil trekken, maar Herzog wilde dit ook daadwerkelijk doen. De productie van de film was extreem moeilijk en daar gaat deze documentaire over. Acteurs verlieten de set, er waren grote ruzies tussen Herzog en Klaus Kinski en oorlog in het gebied bedreigden de opnames. Dat waren slechts enkele van de problemen en Burden of Dreams legt dat allemaal op de gevoelige plaat vast. [Mijn recensie]

38. Wages of Fear

Wages of Fear

William Friedkin maakte met Sorcerer zijn versie van het verhaal over een gevaarlijke tocht van vrachtwagens gevuld met explosieven, maar zelf heb ik de voorkeur voor deze versie van regisseur Henri-Georges Clouzot. Er wordt meer tijd besteed aan het leren kennen van de karakters en de reis zelf, waarbij de minste trilling de vrachtwagens kan laten exploderen. Plus een einde zoals je die niet vaak ziet. [Mijn recensie]

37. Psycho

Psycho

Ik ben een groot fan van Hitchcock’s werk en dit is één van m’n favorieten. Natuurlijk niet alleen vanwege die klassieke scene in de douche, maar ook voor het feit dat Hitchcock een gewaagde keuze maakte door de hoofdpersoon halverwege de film te veranderen. Daarnaast ziet de film er prachtig uit en zet Anthony Perkins met zijn vertolking van Norman Bates een personage neer die een blijvende indruk op de filmgeschiedenis heeft gemaakt. [Mijn recensie]

36. The Departed

The Departed

Het komt niet veel voor dat een remake beter is dan het origineel, maar Martin Scorcese’s versie van het Chinese Infernal Affairs lukt dit wel. Een strakker verhaal en fantastisch acteerwerk van onder andere Matt Damon, Leonardo DiCaprio en Jack Nicholson maken dit een adembenemende misdaadthriller.

35. The Raid

The Raid

Naar mijn mening de beste actiefilm van de afgelopen jaren (The Raid 2 vond ik tegenvallen). Een film die aanvoelt als een videogame wat in dit geval een compliment is. De actie is keihard en vernieuwend. [Mijn recensie]

34. When Harry Met Sally

Leon

Het aantal romantische komedies in deze top 100 is uiterst klein, maar dit is er eentje die niet mag missen. Het klassieke verhaal van vrienden die uiteindelijk naar elkaar toe groeien is grappig en de ondersteunende interviews aan het begin en einde hartverwarmend.

33. Old Boy

Old Boy

Choi Min-Sik schittert in wat velen zullen omschrijven als de ultieme wraakfilm. Deze Zuid Koreaanse productie heeft niet alleen een schokkend verhaal, maar ook vele schokkende momenten. Zo wordt er onder andere een levende octopus opgegeten en verdedigt de hoofdpersoon zich met een hamer. [Mijn recensie]

32. City of God

City of God

Dat er ook uit Zuid Amerika topfilms komen bewijst regisseur Fernando Meirelles met deze film. Het verhaal over hoe een aantal kinderen uit de arme favelas opgroeien in de criminaliteit is emotioneel uitputtend en geeft je een idee wat de problemen zijn die zich in de sloppenwijken van Brazilië afspelen.

31. My Neighbour Totoro

Totoro

M’n favoriete Ghibli film, een verhaal dat de verbeeldingswereld van kinderen prachtig weergeeft en wat mij betreft puur plezier uitstraalt. Een animatie meesterwerk.
[Mijn recensie]

Welke films heb jij gezien?

8 reacties op “De Filmkijker Top 100 Films: 40-31

 1. Ik heb helaas Burden of Dreams nooit gezien en zo te lezen heb ik heel wat gemist.

  Verder alles gezien en ik kan me prima vinden in jouw keuzes die daarnaast goed onderbouwd zijn.

  Zelf vind ik het wel jammer dat ik al bekend was met Infernal Affairs waardoor de verrassing eraf was.

  En wellicht lag het aan mijn gemoedstoestand maar The Diving Bell greep me niet zo aan als bij zovelen anderen. Misschien nog maar eens gaan herbekijken.

  • Burden of Dreams is een fantastische documentaire.

   Zelf heb ik eerste The Departed gezien en daarna pas Infernal Affairs, dus ik was wel verrast.

   Bij The Diving Bell moet je inderdaad wel in een bepaalde mood zijn.

  • Ja, prachtige film met veel schokkende momenten….dat moment dat ze op die kinderen schieten is er eentje die ik nooit vergeet. The Diving Bell is er zeker eentje die je denk ik wel kan waarderen met jouw smaak van films.

 2. Ik heb alleen The Raid, When Harry Met Sally en Oldboy gezien. Ik ben ooit begonnen aan The Diving Bell and the Butterfly, maar ik kwam er niet doorheen. Ik kan me eigenlijk niet meer herinneren waarom dat was.

Leave a Reply

Your email address will not be published.