De Filmkijker top 100 films: 50-41

De Filmkijker top 100 films 50-41

Deze week starten we met de tweede helft van de top 100, met de nummers 50 tot 41. Welke titels staan er deze keer in?

50. Léon

Leon

Luc Besson maakt tegenwoordig misschien niet meer dezelfde soort films als in 1994, maar deze film over een huurmoordenaar (Jean Reno) die het meisje Mathilda (een erg jonge, maar indrukwekkende Natalie Portman) onder zijn hoede neemt en opleidt is een meesterwerk. Ook Gary Oldman is het vermelden waard met zijn heerlijke “over the top” performance als Stansfield. [Mijn recensie]

49. Singin’ in the Rain

Singin in the rain

De titelsong zullen de meesten wel kennen, maar het aantal mensen dat de film heeft gezien zal een stuk kleiner zijn. Onterecht, want deze film is van begin tot einde fantastisch, met heerlijke Technicolor kleuren, mooie muziek en indrukwekkende dans. Een prima musical dus.[Mijn recensie]

48. Nuovo Cinema Paradiso

Cinema Paradiso

Als je een fan bent van film dan is dit zo’n film die de liefde voor deze kunstvorm op formidabele wijze weet vast te leggen. Het verhaal over een klein dorpje en zijn gemeenschap die de bioscoop bezoekt en hoe het het leven van één van de inwoners vormt is een film die puur genieten is.[Mijn recensie]

47. Good Will Hunting

Recensie Good Will Hunting

Dit is een film die ik jaren niet gezien had en na de onverwachte dood van hoofdrolspeler Robin Williams besloot nog een keer te zien. Ik was vergeten hoe goed niet alleen de film is, maar ook de acteerprestaties van Williams en Damon.[Mijn recensie]

46. The Shining

theshining1

Voor degenen die me kennen weten dat horror niet mijn genre is. Het is dan ook de reden dat ik The Shining nooit keek. Maar nieuwsgierigheid deed me uiteindelijk besluiten de film toch te zien en ik heb echt spijt dat ik ‘m nooit eerder bekeken heb. Er zitten shots in die adembenemend zijn (zoals de opening die vanuit een helikopter geschoten is of de scene waarin de camera het jongetje volgt). Een film die het verdient om meerdere keren te worden gezien.[Mijn recensie]

45. The Staircase

staircase1

Voor fans van The Jinx is deze documentaire reeks er eentje die je niet mag missen. Per aflevering komen er steeds meer details vrij over deze zaak, waarin de vrouw van schrijver Michael Peterson bebloed en dood onderaan de trap wordt gevonden. Is hij schuldig aan moord of was het een bizar ongeluk? [Mijn recensie]

44. The Matrix

Matrix

Alhoewel de twee vervolgen hun momenten hadden, wisten ze niet te voldoen aan de verwachtingen die door het origineel neer werden gezet. Het concept van de film was alleen niet origineel, maar ook relevant (en is dat nog steeds). Gecombineerd met vernieuwende special effects was dit een film die een diepe indruk achterliet.

43. My Sassy Girl

My Sassy Girl

Nee, dit is niet de teleurstellende Amerikaanse remake, maar de originele Zuid-Koreaanse film. Een originele romantische komedie met waarin een erg dominant meisje het leven van de klungelige Gyeon-woo op z’n kop weet te zetten, met zeer grappige resultaten. [Mijn recensie]

42. Life is beautiful

Life is Beautiful

Een film die begint als luchtige komedie, maar naarmate de film vordert langzaam verandert in een drama waarin de effecten op de levens van een vader en z’n zoontje in een kamp veel emotioneel impact heeft. [Mijn recensie]

41. Grumpy Old Men

Grumpy Old Men

M’n favoriete komische duo is Jack Lemmon en Walter Matthau en van al hun films is dit de film waar ik de grootste zwak voor heb. Heerlijk hoe de twee hun haat-liefde verhouding spelen, met komische resultaten. Ook Burgess Meredith schittert in zijn rol als vader. [Mijn recensie]

8 reacties op “De Filmkijker top 100 films: 50-41

 1. Van dit lijstje heb ik de meeste ook gezien (Leon en The staircase niet). Mijn favorieten: Good Will Hunting en Grumpy Old Men. (Nu ga ik eerst op vakantie, naar Nederland en weet niet of ik dit mooie blog in de komende drie weken kan volgen. We hebben een druk programma).

  • Fijne vakantie Joop!

   Leon is zeker een film die je een keertje moet zien en als je van goede documentaires houdt dan mag je The Staircase ook niet missen.

 2. Grumpy Old Men!!! Geweldige film!

  Ook erg fijn om te zien dat je Cinema Paradiso kunt waarderen. Erg veel mensen hebben nog nooit van deze prent gehoord. Fantastische muziek ook van Morricone.

  Ik moet alleen The Staircase nog zien maar daar moet ik dan maar snel aan beginnen. Verder kan ik me helemaal vinden in deze editie.

  • Leuk om te zien dat er meer mensen zijn die een film als Grumpy Old Men waarderen.

   Cinema Paradiso mag gewoon niet missen in een lijst als deze en het is inderdaad jammer dat veel mensen er niet van hebben gehoord.

 3. Het is me nog niet gelukt om The Shining af te kijken. Ben beide keren in slaap gevallen :S

  Leon is één van mijn favorieten. Verder heb ik alleen The Matrix en Good Will Hunting gezien.

  • In slaap vallen bij The Shining? Dat verbaast me hoor Gwen! Het is een film vol spanning en een bedrukkende sfeer….dan was je erg moe neem ik aan? Kan me niet voorstellen dat het door de film kwam 🙂

   Zeker een aantal van de andere films opsporen, zijn echt toppers!

Leave a Reply

Your email address will not be published.