Galapagos (2014)

Recensie Galapagos 3D

De Galapagos eilanden zijn in onze kennis en theorieën over de evolutie onmisbaar geweest. Een bezoek van Darwin aan de eilanden, waarbij hij onderzoek deed leidde uiteindelijk zou tot de evolutietheorie. Die theorie verklaart de diversiteit en kleine verschillen tussen de verschillende dierensoorten. Natuurexpert David Attenborough bezoekt in deze serie voor de vierde keer deze prachtige groep eilanden, die bekend staat om z’n unieke natuur en dieren.

Review Galapagos 3D

Alhoewel de eilandengroep zich op de evenaar bevindt, wonen er op de eilanden pinguins. Daarnaast zijn er reuzeschilpadden te vinden (een andere soort op elk eiland), leguanen (waaronder een nieuwe roze soort die pas recentelijk ontdekt is), zeeleeuwen en diverse insecten. Er zijn bossen die niet bestaan uit bomen, maar uit extreem hoge paardenbloemen. Op sommige eilanden is er nog vulkanische activiteit en wordt het land daardoor nog gevormd. Attenborough vertelt op de voor hem typerende wijze in deze miniserie daar allemaal over.

Recensie Galapagos 3D

De serie bestaat uit drie delen: Origin, Adaptation en Evolution. Het is een volledig overzicht over het ontstaan van de verschillende eilanden, hoe de verschillende dieren er terecht zijn gekomen en zich aan hebben gepast. Zoals te verwachten ziet de serie er goed uit, maar wordt er helaas in de drie afleveringen regelmatig gebruik gemaakt van dezelfde beelden. Dat is jammer en doet je af en toe afvragen of er te weinig materiaal opgenomen was (het was de eerste keer dat er gebruik gemaakt werd van logge 3D camera’s, wat betekende dat men wat minder mobiel was). Toch doet dat kleine minpunt niet af aan de algehele kwaliteit van de show. Als je van het werk van Attenborough geniet (en wie doet dat niet), dan is Galapagos een mooie toevoeging over een unieke plek in de wereld.

4 reacties op “Galapagos (2014)

  1. Ik had eigenlijk nog niet van deze serie gehoord, maar het ziet er wel mooi uit. Moet ik ze in volgorde kijken of kan ik ook Galapagos los kijken aangezien er oude footage wordt gebruikt?

    • Zoals alle Attenborough series staan de afleveringen los van elkaar en hebben allemaal hun eigen onderwerp. Mooie natuurserie.

    • Dit is echt compleet wat anders en heel erg rustgevend naar mijn mening. Geen verhaal, gewoon de rustgevende stem van Attenborough en prachtig geschoten beelden van de natuur.

Leave a Reply

Your email address will not be published.