Cosmos: A SpaceTime Odyssey (2014)

Recensie Cosmos

Wetenschapper Carl Sagan heeft in Nederland nooit de bekendheid genoten die hij wel in Amerika had. Hij was een graag geziene gast bij talkshows en presenteerde diverse programma’s om wetenschap te populariseren. Eén van die programma’s was Cosmos. Het origineel heb ik nooit gezien, maar nu presenteert Neil deGrasse Tyson de nieuwe versie daarvan. Na het zien van Interstellar werd ik geïnspireerd om deze serie te kijken.

Review Cosmos

Meteen bij de eerste aflevering was ik verkocht, waarin Tyson niet alleen de schaal van ons heelal laat zien (en hoe onbeduidend we als mensheid zijn), maar ook hoe lang het heelal bestaat door middel van een kosmische jaarkalender waarin wij slecht op de laatste dag van dat jaar zijn ontstaan. Gedurende 13 afleveringen komt het heelal aan de orde, diverse wetenschappelijke doorbraken en de wetenschappers die daar verantwoordelijk voor waren.

Bespreking Cosmos

Tyson vertelt de verhalen op fascinerende en inspirerende wijze en zorgt er voor dat je blijft kijken. Dat komt ook door de manier waarop de serie er uit ziet. Door gebruik te maken van prachtige computeranimatie wordt het heelal, cellen en alles wat daar tussenin zit een waar feest voor het oog. Met zijn “schip van de verbeelding” vliegt de presentator overal naar toe. De ontdekkingen van wetenschappers worden in een geanimeerde stijl weergegeven, wat resulteert in een goede afwisseling tussen computer gegeneerde beelden, echte beelden en animatie. De onderwerpen die aan bod komen zijn boeiend en het is een serie die zeker jongeren kan inspireren zich te verdiepen in de wetenschap.

4 reacties op “Cosmos: A SpaceTime Odyssey (2014)

Leave a Reply

Your email address will not be published.