Black Mirror: White Christmas

Black Mirror White Christmas recensie

Charlie Brooker heeft met de serie Black Mirror twee seizoenen uitermate slimme televisie weten te maken waarbij hij laat zien waar technologie binnen niet al te lange tijd tot zou kunnen leiden. Door bekende technologische concepten door te trekken naar de toekomst wist hij z’n publiek te laten nadenken over zaken als privacy, sociale netwerken en technische verbeteringen van ons lichaam. Het is daarom één van m’n favoriete series en ik kon dan ook niet wachten op deze nieuwe kerstspecial. De promoshots, waaronder eentje waarin Jon Hamm tegen een ei leek te praten, maakten nieuwsgierig en de vraag is dan ook of White Christmas aan de verwachtingen (die erg hoog waren) kon voldoen.

Black Mirror White Christmas recensie

De aflevering bestaat uit drie verhalen die allemaal met elkaar te maken hebben. Twee mannen die al vijf jaar met elkaar hebben moeten werken en elkaar amper gesproken hebben vertellen elkaar, omdat het kerst is, verhalen over zichzelf. Verhalen die ze nog niet eerder gedeeld hebben. Die verhalen zitten vol met technologie die nu misschien nog onmogelijk lijkt maar waarvan je je kan voorstellen dat deze in de nabije toekomst werkelijkheid kunnen worden. Door er persoonlijke, schokkende verhalen aan te koppelen zit je aan het scherm gekluisterd. Ideeën als het blokkeren van anderen, toekomstige slavernij en hoe de maatschappij met ongewenste personen omgaat komen allemaal op briljante wijze aan de orde.

Black Mirror White Christmas recensie

Daarmee weet White Christmas aan de verwachtingen te voldoen en weer te bewijzen één van de beste science fiction series ooit te zijn. De concepten worden overtuigend in beeld gebracht en dankzij het voortreffelijke acteerwerk van de gehele cast is ook White Christmas weer een genot om naar te kijken en een aflevering die weer vele discussies zal doen oplaaien. Het is zeker geen aflevering die bij een vrolijke kerst hoort, maar die daardoor wel als kerstspecial zeer opvalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.