Print the Legend (2014)

Recensie Print the Legend

Dankzij de snelle ontwikkelingen op het gebied van computers hebben de afgelopen 40 jaar een hoop nieuwe industrieën het licht gezien. Zonder die ontwikkelingen zouden de mobieltjes zoals we die nu kennen niet mogelijk zijn geweest. Hardware wordt steeds sneller en goedkoper en daardoor onstaan er ook weer nieuwe producten. De 3D printer voor thuis, waarmee je allerlei producten in combinatie met een computermodel uit kan printen is zo’n nieuw product en een relatief jonge industrie. In Print the Legend wordt er naar deze industrie gekeken, z’n belangrijkste spelers en wat de toekomst mogelijk zal bieden.

Review Print the Legend

Zoals uit deze documentaire blijkt zijn er nog geen toepassingen waardoor elke gemiddelde consument naar de winkels rent om zo’n apparaat te kopen. Wel wordt duidelijk dat de apparaten nieuwe mogelijkheden opent die ook kan leiden tot nieuwe regelgeving. Eén daarvan is het 3D printen van wapens en Cody Wilson, de oprichter van Defense Distributed is de man die dat als eerste succesvol deed. Dat leverde problemen op (z’n printers werden bijvoorbeeld door de leverancier meegnomen), maar hij is bereid de juridische strijd om dit te mogen doen aan te vechten. De bedrijven die in deze documentaire aan bod komen zijn het gevestigde 3D Systems, die al jaren professionele 3D printers maakt en de nieuwelingen MakerBot en Formlabs, die deze oude reus uitdagen door printers aan te bieden die, in tegenstelling tot de printers van 3D Systems, betaalbaar zijn.

Bespreking Print the Legend

Voor een documentaire die over 3D printen zou je verwachten dat daar de complete focus op ligt, maar niets is minder waar. Alhoewel het zich allemaal rond dat onderwerp afspeelt gaat het zeker in de tweede helft van de film over de effecten van groei op een jonge onderneming en de frictie die dat op kan leveren. Zo veranderde Makerbot van filosofie, maar werden er bij zowel Markbot als bij Formlabs mensen ontslagen of namen ontslag als onvrede. Eén van de geïnterviewden maakt de opmerking dat het boek over Steve Jobs resulteerde in CEO’s die het boek zagen als rechtvaardiging om zich als tiran te gedragen en iedereen die niet dezelfde visie heeft te ontslaan. Daar worden een aantal voorbeelden van gegeven.

Netflix is hard bezig met het produceren van originele content en Print the Legend is daar een goed voorbeeld van. Het toont het ontstaan van een industrie en de groeistuipen die daar bijhouden en weet door middel van interviews met alle belangrijke spelers een goed beeld te vormen van deze bedrijven. Of de 3D printer industrie ooit zo’n belangrijke schakel in de technologische evolutie zal zijn als de computer zal de tijd uit moeten wijzen, maar als document van de beginperiode van een nieuwe industrie is het de moeite waard.

Eén reactie op “Print the Legend (2014)

  1. Pingback: Recensie: Capital C (2014) - De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.