Master of the Universe (2013)

Recensie Master of the Universe

Hoe maak je het groot binnen de bankenwereld? In de opening van Master of the Universe vertelt voormalig investment banker Rainer Voss dat het begint met een aantal lange dagen maken en op geen enkele manier schokkende of politieke uitspraken te doen. Als er een goed beeld over je is gevormd krijg je grotere opdrachten en moet je bereid zijn je leven te geven voor het bedrijf. Hij vergelijkt het met het werken in het leger. Dat de bankenwereld na de financiële crisis niet meer zo’n positief imago heeft als eerder het geval was is te danken aan de manier waarop die crisis ontstaan is.

Voss vertelt zijn persoonlijke verhaal en geeft daarmee een idee over de interne werking van een bank en hoe dat kan resulteren in situaties waarin er producten worden verkocht die voor de koper eigenlijk niet te begrijpen zijn en de nodige risico’s die de producten met zich meebrengen. Een wereld waarin de technische economie de echter economie een stap voor is.

Bespreking Master of the Universe

Tegen de achtergrond van een verlaten bankgebouwen en met shots van strakke skylines en lege ruimtes doet Voss zijn verhaal. Voor degenen die zich in de oorzaken van de crisis verdiept hebben bevestigt hij datgene wat ze al weten. Toch is het interessant de persoonlijke ervaringen te horen en ook het gevoel waar hij achteraf mee worstelt. Het feit dat z’n werk z’n alles was en dat vaak betekende dat z’n gezin niet de aandacht kreeg die het zou moeten krijgen. En alhoewel Voss erg open is en toch sympathie lijkt te willen krijgen zal dat niet voor iedereen even makkelijk zijn aangezien hij met zijn werk erg veel geld verdiend heeft.

Review Master of the Universe

Master of the Universe is geen “flashy” documentaire met mooie infographics en veel afwisseling. Af en toe verschijnen er wat TV beelden, maar het is eigenlijk alleen Rainer Voss die aan het woord is. Gecombineerd met veel technische verhalen (die overigens goed uitgelegd worden) is het waarschijnlijk geen film die een breed publiek aan zal spreken, maar voor degenen die meer over de financiële crisis en het ontstaan ervan willen weten, biedt de documentaire een boeiend kijkje achter de schermen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.