Tales from the Organ Trade (2013)

Recensie Tales from the organ trade

Voor alles is er wel een markt en voor de meest vreemde produkten zijn er kopers te vinden. Op het gebied van gezondheid geldt dat ook. Wanneer iemand ziek is en die persoon weet dat hij niet lang te leven heeft tenzij er een donor wordt gevonden dan zal hij of zij in zo’n situatie op zoek gaan naar elke mogelijkheid om dat op te lossen. Eén van de mogelijkheden is daarbij het illegaal ondergaan van een operatie waarbij je een ander betaalt voor afstaan van één van zijn organen. Deze documentaire duikt in deze wereld van de handel in organen, in dit geval nieren.

bespreking tales from the organ trade

De film toont aan het begin een groep mannen die allemaal een groot litteken aan de zijkant van hun lichaam hebben. Het blijkt dat ze er stuk voor stuk voor gekozen hebben om een nier af te staan, voornamelijk om het arme bestaan wat ze leiden te ontsnappen. Het is namelijk een makkelijke manier om snel een hoop geld te verdienen, ondanks dat het illegaal is om je te laten betalen voor organen. Zelf als dat bepaalde risico’s (inclusief die van de eigen gezondheid) met zich meebrengt.

Vanaf dit beginpunt worden de vele facetten van de orgaanhandel belicht. Het indrukwekkende daarbij is dat het documentairemaker Ric Esther Bienstock gelukt is om alle betrokken partijen voor de camera te krijgen. Donoren, de tussenpersonen, een arts en een patient die een donornier ontvangen heeft. Ze praten allemaal overn hun ervaringen en de ethische kant van orgaanhandel. De wettelijke kant komt aan bod wanneer een openbaar aanklager gevolgd wordt die betrokken personen vervolgt en duidelijk probeert te maken dat er misbruik gemaakt wordt van de situatie van de donoren.

review tales from the organ trade

Door alle kanten van dit onderwerp te belichten krijg je als kijker een goed beeld van de problemen die er spelen als het gaat om orgaanhandel. Is orgaanhandel iets dat als slecht moet worden bestempeld? Dat laat de documentaire aan de kijker over. Regulering zou mogelijk de slechte kanten kunnen oplossen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.