De Filmsite Spotlight: Filmmad.nl

Filmsite Spotlight: Filmmad.nl

In deze nieuwe serie besteed ik aandacht aan andere filmblogs die de moeite waard zijn om ook regelmatig te bezoeken. Door middel van een gesprek met de perso(o)n(en) achter de blog kom je meer te weten over de historie van de blog, de schrijver(s) erachter en andere interessante weetjes. Deze keer is dat Tim van Filmmad.nl

Filmmad.nl

Wat is de onstaansgeschiedenis van de site, waarom ben je deze begonnen?

Ik speelde al langer met het idee om een filmblog te beginnen, maar had voor mijn gevoel te weinig verstand van programmeren en dergelijke om een serieuze poging te wagen. Tijdens mijn studie journalistiek moesten we echter tijdens een project van twee weken een eigen blog starten. Op die manier ben ik Filmmad begonnen en na het project heb ik de blog gewoon voortgezet.

Wat is het onderscheidend karakter van de site?

Veel filmwebsites zijn een bundeling van meningen en visies. De enige die op Filmmad schrijft, ben ik zelf. Op die manier onderscheidt de blog zich ook. Je hoeft niet eerst te zoeken wie een recensie heeft geschreven en of je mening daarbij aansluit, maar weet dat iedere geschreven letter door mij is geschreven. Het schept duidelijkheid en de beoordeling van een film is daardoor niet zoals bij veel andere site afhankelijk van degenen die de recensie heeft geschreven. Zo hoor ik ook regelmatig van mensen die het vaak niet met me eens zijn als het op de waardering voor een film aankomt, dat ze toch wat met mijn blog kunnen. Al is dat overigens nog niet voor iedereen even duidelijk hoor. Ik krijg eens in de twee maanden nog wel eens een reactie waarin iemand boos reageert en het laf vindt dat de schrijver zijn naam niet bij een artikel durft te schrijven. Op dat vlak is dus nog af en toe was missiewerk nodig.

The Bridge

Een ander punt waar Filmmad zich verder op onderscheidt is dat ik ook veel over series schrijf. Als één van de eersten. Kwalitatief steeds hoger van niveau en op dit moment zelfs interessanter dan de filmwereld om te volgen. Je ziet dat steeds meer sites series meenemen in hun aanbod, maar de hele Scandinavische hausse hebben die sites bijvoorbeeld aan zich voorbij laten gaan.

Waarvan geniet je het meest op je site en wat motiveert je om te blijven schrijven?

Ik schrijf ik eigenlijk vooral voor mezelf. Ik ben werkzaam in de journalistiek en heb een fulltime baan, maar over film schrijven doe ik daar maar mondjesmaat. Mijn blog is kortom pure hobby. Wat me motiveert om te blijven schrijven is vooral de groei die mijn site door blijft maken. Bezoekers weten Filmmad nog ieder jaar beter te vinden. Dat komt denk ik ook wel doordat ik baas ben over mijn eigen blog. Zo ben ik al vroeg series bij mijn blog gaan betrekken. Dat doen nu veel meer filmblogs, maar op die manier heb ik wel al redelijk snel een nieuwe publiek kunnen aanboren.

Op welke manier heeft het schrijven je manier van films kijken veranderd?

Dat was altijd mijn grote angst, dat over series schrijven mijn plezier bij het kijken zou aantasten. In de praktijk valt dat reuze mee. Waarschijnlijk wederom omdat ik met niemand rekening hoef te houden. De gemiddelde filmsite kan het niet maken om de nieuwe Twilight over te slaan. Ik kijk alleen wat ik wil zien en hoef met dergelijke afwegingen dus geen rekening te houden.

Wat is je favoriete artikel dat je hebt geschreven?

Elia Kazan

Lastig. Ik heb ooit een achtergrondverhaal geschreven over Elia Kazan waar ik heel tevreden over was en ook mijn eerbetonen aan Philip Seymour Hoffman en Hayao Miyazaki vond ik geslaagd.

Kan je je vijf favoriete films noemen?

Bijna onmogelijk, want dan kan per dag verschillen. In willekeurige volgorde krijg je er daarom een stuk of tien:

Mulholland Drive
Mulholland Drive

Stalag 17
Le Conseguenze dell’ Amore

The Battle of Algiers
Battle of Algiers

Drive
Drive

Reconstruction
Don’t Look Now

Once
Once

Once Upon a Time in the West
Once Upon a Time in the West

The Usual Suspects
Donnie Darko

Hoeveel films kijk je gemiddeld per week?

Veel minder dan voorheen. Tijdens mijn studententijd lag het gemiddelde vaak boven de 25 per maand. Nu zijn dat er nog een stuk of zeven á acht per maand gok ik.

Meer over Tim lezen? Dat kan natuurlijk op zijn site Filmmad.nl

2 reacties op “De Filmsite Spotlight: Filmmad.nl

    • Zelf is dat ook wel een film die ik erg goed vind en waarschijnlijk wel in m’n lijstje van 100 favoriete films terecht zou komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.