Kiki’s Delivery Service (1989)

Recensie Kiki's Delivery Service

Het woord heks heeft altijd een erg negatief beeld opgeroepen in zowel sprookjes als film. De tovenaar daarentegen was vaak een goede persoon. Als heksen een reclame nodig hebben om hun imago te veranderen dan zou deze film misschien wel de perfecte keuze kunnen zijn. De bezemsteel en zwarte kat zijn aanwezig, maar elk ander beeld at een heks bij mensen oproept is hier niet aan de orde. Kiki’s Delivery Service is een Studio Ghibli film en bevat daarom de magische animatie die je van het bedrijf verwacht.

Review Kiki's Delivery Service

Als je nog nooit eerder een Studio Ghibli film gezien hebt dan zou je bij de opening kunnen denken dat de animators overdrijven in het laten zien van hun kunnen. Kiki, een 13-jarige heks, ligt in het gras en luisters naar de radio. Om haar heen zijn alle grassprieten afzonderlijk geanimeerd, waardoor je als kijker meteen versteld staat van het oog voor detail en is het moeilijk voor te stellen hoeveel tijd er in moet zijn gestoken om deze beelden tot leven te brengen.

Wanneer heksen 13 jaar zijn moeten ze weg bij hun ouders en op zichzelf gaan wonen om er achter te komen waar ze goed in zijn en om levenservaring op te doen. Dat moment is ook voor Kiki gekomen en samen met haar pratende kat vliegt ze naar de kust, een plek waar ze altijd al heen heeft gewild. Wanneer ze een grote stad ziet besluit ze om er te gaan leven en mensen met haar krachten te helpen. Ze komt er snel achter dat zaken in een grote stad anders gaan in vergelijking met het leven dat ze leidde in een kleine gemeenschap. Gelukkig ontmoet ze de jusit persoon, een vrouw die een bakkerij runt, die haar een plek om te slapen aanbiedt en haar ook haar eerste baan aanbiedt, het bezorgen van pakjes.

Review Kiki's Delivery Service

Er zijn veel redenen om van deze film te houden. De animatie en hoe de film er uitziet zijn prachtig en het verhaal over hoe Kiki op moet groeien en om moet gaan met gevoelens van onzekerheid (over jongens, het bij een groep horen, haar eigen kunnen) resulteert in een pakkend verhaal. De wereld is fantasierijk en het verhaal gaat nooit een donkere kant op (terwijl dat makkelijk had gekund). Behalve z’n laatste film heb ik nu alle Miyazaki film gezien die hij met Ghibli gemaakt heeft en deze laat zien waarom hij zo’n grote naam is op het gebied van animatie. Van deze film komt trouwens later dit jaar ook een “live action” versie uit, alhoewel ik me afvraag of het die film zal lukken de zelfde magie vast te leggen.


Leave a Reply

Your email address will not be published.