The Island President (2011)

Nederland is op het gebied van watermanagement een expert. Dat moet ook wel aangezien we voor het grootste gedeelte onder de zeespiegel wonen. Dat Nederland niet het enige land is dat te kampen heeft met de kracht van het water, laat deze documentaire zien. President Mohamed Nasheed van de Maladiven heeft ook een probleem met water, maar aangezien z’n land uit heel veel kleine eilandjes bestaat waar je moeilijk iets om heen kan bouwen terwijl de zeespiegel langzaam stijg, is dat probleem een stuk groter. Als er niets wordt gedaan dan zal z’n land verdwijnen onder het water. Deze docuemntaire laat zien hoe hij andere landen probeert te overtuigen om de uitstoot van CO2 te verminderen om het effect op de stijgende zeespiegel te verminderen.

Voordat ik deze documentaire zag had ik wel van de eilanden gehoord, maar slechts als vakantiebestemming. Ik wist dan ook weinig van de geschiedenis en het werd al snel duidelijk dat het land een gewelddadig verleden had. President Maumoon Adbdul Gayoom werd door de media en de oppositie gezien als dictator. Hij zorgde er voor dat tegenstanders gearresteerd werden en in gevangenschap werden gemarteld. In 2008 stond de president eindelijk verkiezingen toe en Mohamed Nasheed werd toen als nieuwe president gekozen. Hij had het regiem van de vorige president aan den lijve ondervonden en zat verschillende keren in de gevangenis.

Na deze geschiedenisles, focust de documentaire zich op het klimaat en de vele onderhandelingen die Nasheed deed om grote landen als India te overtuigen dat er veranderingen gemaakt moesten worden. Het voelt alsof je complete toegang krijgt in het persoonlijke leven en onderhandelingen van de president. Het is een boeiende kijk in de keuken, iets wat je normaal niet ziet en slechts als klein nieuwsonderdeel zal zien. De documentaire zelf is een belangrijk document dat laat zien dat het klimaat verandert en dat het iets is dat maar moeilijk te stoppen is, tenzij je de gedachten van de mensen die het beïnvloeden en er over beslissen kan veranderen. Dat is net zo belangrijk voor Nederland, omdat ook voor ons de stijgende zeespiegel een grote uitdaging zal blijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.