Deliverance (1972)

Eén van de leuke dingen aan bloggen is dat ik regelmatig contact heb met andere bloggers en daardoor soms lees over films waar ik nog nooits eerder van gehoord heb. Eén van die films is Deliverance. Na deze opgezocht te hebben op IMDB en zag dat het een goede score had en dat Jon Voight, Burt Reynolds en Ned Beatty er in speelden was ik zeer geïnteresseerd om ‘m te zien.

Het verhaal is simpel. Het gaat over vier mannen uit de stad die samen een boottocht maken over een rivier die spoedig zal verdwijnen omdat het gebied onder water zal worden gezet en gebruikt zal worden als stuwmeer. Tijdens hun tocht komen ze echter in problemen wanneer ze wat lokale bewoners ontmoeten. Het is vervolgens een kwestie van overleven en proberen weer veilig thuis te komen. Ondanks dit simpele verhaal is het een erg spannende film om te kijken. Ik vroeg me constant af wat ik zelf zou doen om te overleven en hoe paranoïde ik zou worden. De film zorgt ervoor dat je in de huid van de karakters kruipt.

Deliverance weet een zeer gespannen sfeer op te roepen met een simpele opzet, de lokale bevolking als bedreiging, die de film daardoor vooruit stuwt. De soundtrack gebruikt veel banjo muziek en dat draagt alleen maar bij aan de sfeer. Burt Reynolds is erg charismatisch, maar de andere acteurs overtuigen ook. Ze reageren allemaal op een andere manier op de situatie, waarbij sommige snel aanvallen en andere niets durven te doen. Het is een film met veel geweld en spanning die me vanaf het begin wist te boeien en eentje die ik graag eerder had willen zien.

Score: 8

Eén reactie op “Deliverance (1972)

  1. Pingback: Killing Season (2013) | Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.