Religulous (2008)

Ik luister regelmatig naar verschillende podcasts over films, waaronder die van Slashfilm. In de aflevering over Prometheus hadden ze het over een interview met Ridley Scott op movies.com (er volgen wat kleine spoilers over de film). Scott zei daar dat toen ze de film schreven ze een reden zochten waarom de architecten de aarde wilden vernietigen en dat het idee was dat dat was omdat z’n een ambassedeur gestuurd hadden die 2000 jaar geleden gekruisigd werd. Als dat idee in de film was gebruikt zou dat waarschijnlijk erg controversieel zijn geweest. Deze documentaire maakt grappen over religie, wat controversieel en komiek Bill Maher neemt geen blad voor de mond als het gaat z’n mening over religie tijdens interviews te laten weten.

review

Maher vertelt z’n eigen verhaal over religie en de ervaringen die hij ermee had terwijl opgroeide. Hij was ooit gelovig, maar heeft dat allemaal achter zich gelaten en het lijkt alsof hij met deze film wil bewijzen dat hij een juiste keuze gemaakt heeft. Gedurende de film interviewt hij mensen in een kerk voor truckers, een man die Jezus speelt in een religieus pretpark, Joden, Mormonen en zelf iemand die een religie voor wiet is begonnen (en ja, het is een Nederlander). Hij slaat om onduidelijke redenen boeddhisme en hindoeïsme over, maar alles lijkt voor hem wild te zijn waarop hij verbaal kan schieten. Of dat nu is om het hoofd van een kerk te vragen hoe hij geld verdient en waarom hij daarvan goud voor zichzelf gekocht heeft of aan een man vraagt waarom hij geen zelfmoord pleegt als hij gelooft dat hij na z’n dood naar een betere plaats gaat. Het resulteert in een aantal grappig momenten en Maher heeft zeker een aantal valide punten.

Waar ik echter wel een probleem mee heb is de manier waarop hij z’n grappen maakt. Soms is dat door tekst toe te voegen aan de scène, antwoorden weg te knippen of ongemakkelijke momenten toe te voegen. Het deed me sterk denken aan het werk van Sacha Baron Cohen has done, alhoewel hij niet doet alsof hij iets niet weet. Wel had ik graag gezien dat hij mensen wat meer in hun waarde zou laten. Desondanks was het een interessante film om te zien aangezien hij vragen stelt over zaken waar mensen niet altijd over nadenken. Het is de manier waarmee er vervolgstappen zijn gemaakt in de wetenschap, dus waarom zou dat ook niet kunnen voor religie?

Score: 7

Leave a Reply

Your email address will not be published.