Castle in the Sky (1986)

Na de review van The Cat Returns van gisteren, vandaag een andere Studio Ghibli film. Deze gaat over de legende van een kasteel, Laputa, dat zich in de lucht zou bevinden. Pazu werkt bij een mijn en doet veel onderhoud totdat hij op een avond een meisje, Sheeta, uit de lucht ziet drijven, die in het bezit is van een magisch amulet waardoor ze dit kan doen. Al snel blijkt dat er veel mensen achter Sheeta aan zitten en dat het amulet de mogelijke sleutel kan zijn tot het vinden van het kasteel. Luchtpiraten willen het kasteel vinden voor de schatten die er zich zouden bevinden en de overheid heeft z’n eigen geheime agenda als drijfveer voor het vinden van het kasteel.

In tegenstelling tot the Cat Returns is voelt Castle in the Sky een stuk grootser aan en bevat veel actie, zoals vuurgevechten met het leger. Iets wat voor de kleintjes iets te heftig zal zijn. Castle in the Sky is voortreffelijk geanimeerd en bevat actie, spanning, humor en een fantastisch verhaal.

De film is geschreven en geregisseerd door Hayao Miyazaki, die al 50 jaar in het vak zit en mede-oprichter is van Studio Ghibli, dat z’n deuren opende in 1985. Als je naar de releases van de studio kijkt zie je dat veel van de films op zijn naam staan. Je ziet ook zijn hand terug in de onderwerpen van de films, zoals de effect die de mens met z’n machines heeft op de natuur (bijvoorbeeld in Pom Poko, Spirited Away en Princess Mononoke). Hij is één van de groten op animatiegebied en heeft dan ook al verschillende prijzen ontvangen.

Castle in the Sky heeft ook veel van de magie die andere Ghibli films hebben. Wel ben ik van mening dat de film iets te lang is, waardoor ik op een gegeven moment de aandacht iets begonnen te verliezen. Ondanks dat is de film de moeite van het kijken zeker waard.

Score: 7

Leave a Reply

Your email address will not be published.