Alien (1979)

Recensie Alien

Het is 30 jaar geleden dat Alien is uitgekomen en ik moet iets toegeven. Het is nu pas de eerste keer dat ik ‘m gezien heb. In de tijd van de riks bioscopen in Rotterdam (waar je voor 2,50 (gulden) een film kon zien) heb ik ooit Alien 3 gezien, maar aangezien ik de eerdere films niet gezien had sprak die me niet zo aan. De wens om de films te zien was er echter wel en in 2006 heb ik de onderstaande 25th anniversary box set gekocht.

Zelfs met deze fantastisch set en de films op de plank heb ik steeds andere films gekeken. Het werd dus wel eens tijd om de Alien head open te maken en de films te gaan kijken. Ik vraag me nu af waarom ik dat niet eerder gedaan heb.

Het verhaal gaat over een stel ruimte truckers die een lading terug naar aarde moeten brengen. Onderweg moeten ze afwijken als ze een signaal opvangen van een planeet. Dat ze daarbij iets aan boord nemen is natuurlijk geen spoiler, maar de basis voor een spannende film.

Ripley (Sigourney Weaver) is één van de eerste sterke vrouwen in een hoofdrol. Door de omstandigheden waarin ze zich bevindt is ze ook genoodzaakt voor zichzelf op te komen.
In het script stond helemaal niet vast dat de rol door een vrouw zou worden gespeeld, maar doordat hier uiteindelijk wel voor gekozen is, valt de film op.
Persoonlijk ben ik van mening dat juist het feit dat Ripley een vrouw is er voor zorgt dat je als kijker extra meeleeft omdat ze kwetsbaarder lijkt. Ze laat echter zien dat ze dit niet is.

Wat daarnaast opvalt aan de film is het design van de sets, zowel van het schip als op de planeet waar ze moeten landen. In de documentaire wordt duidelijk dat de set van het ruimteschip zo in elkaar zat dat je er ook helemaal door moest lopen om aan de andere kant te komen. De acteurs hadden dus echt het gevoel in het schip rond te lopen.
De Alien doet bijna mechanisch aan en het feit dat het geen ogen heeft (de eerste designs hadden die wel) maakt ‘m nog enger.

Het verhaal is spannend, ijzersterk en biedt de nodige schrikmomenten en wendingen. Samen met de fantastische look van de film en het sterke acteren is Alien een perfecte film. Een film dus die ik met gemak elk jaar zou kunnen zien.

4 reacties op “Alien (1979)

  1. Pingback: Mijn filmjaar: 2010 « Filmkijker

  2. Pingback: Aliens (1986) « Filmkijker

  3. Pingback: Hanna (2011) « Filmkijker

  4. Pingback: Super 8 (2011) « Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.