What’s Up, Tiger Lily? (1966)

De film Kung Pow staat bij mij in het rijtje van beste komedies ooit. Het concept is dat ze een oude chinese kung fu film hebben genomen en deze daarna door één persoon bijna helemaal expres slecht nagesynchroniseerd is terwijl ze hem ook nog eens de film in ge-edit hebben. Je vindt Kung Pow of helemaal niets of harstikke geniaal. Verwacht van de film een verhaal dat nergens op slaat, maar grappen die zo flauw zijn dat je er alleen maar om kan lachen. Het is voor mij een komedie die bij m’n favoriete komedies hoort (naast onder andere de Apatow films, Dumb and Dumber, Coming to America en Trading Places) Naar aanleiding van Kung Pow ging op zoek naar andere films die mogelijk met hetzelfde concept zijn gemaakt.
Hierbij kwam ik uit op What’s up, Tiger Lilly.

Woody Allen heeft de Japanse spionnen film Kokusai himitsu keisatsu: Kagi no kagi als basis gekozen en daar nieuwe teksten voor opgenomen. Het verhaal draait om het recept voor een eiersalade dat er voor moet zorgen dat een nog niet bestaand land dat op de wachtlijst staat om land te worden, dit recept kan gebruiken om dat te versnellen. Een bizarre basis dus voor een rare film. Leuk is om te zien hoe een Japanse spionagefilm er rond die tijd uitzag. Die waren klaarblijkelijk een stuk extremer als James Bond in het vrouwelijk schoon dat ze lieten zien. De gadgets zijn net zoals bij 007 ook hier in gebruik, zoals miniatuur camera’s en verborgen radio’s.
Helaas is de film niet zo leuk als Kung Pow. De scenes waarin de Loving Spoonful spelen passen totaal niet in de film (en zijn er later zonder dat Allen hiervan af wist toegevoegd) en het aantal grappen dat de plank mis slaat is te groot. Dan zitten er af en toe nog korte stukken in de film met Woody Allen en wordt de film tegen het einde onderbroken voor wat schaduwgebaren met wat handen. Ik heb hier niet van kunnen genieten.
What’s up, Tiger Lilly? is geen aanrader en als je het idee van een slecht nagesynchroniseerde film je wel grappig lijkt, kijk dan Kung Pow.

Score: 4

Eén reactie op “What’s Up, Tiger Lily? (1966)

  1. Pingback: Midnight in Paris (2011) « Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.