David Attenborough: A Life on our Planet (2020 ) – Recensie

David Attenborough a life on our planet recensie

Er zijn stemmen die iconisch zijn en je een goed gevoel geven. Voor mij persoonlijk zijn dat: Bob Ross, die de rust zelf uitstraalt en waarbij je elk eekhoorntje dat hij beschrijft voor je ziet. Werner Herzog, die met z’n opvallende accent en manier van vertellen altijd weet te boeien. En uiteraard David Attenborough. Voor mij dé stem van natuur documentaires, die altijd een gevoel van ontdekking en ontzag voor de natuur uitstraalt. Die associatie is zelfs zo sterk, dat ik andere documentaires in het genre soms simpelweg niet kijk omdat ik zo graag naar Attenborough luister. Een man die de wereld heeft gezien in al z’n facetten en aan een enorm aantal documentaires heeft meegewerkt. Hij is inmiddels 93 jaar oud en wil met deze documentaire duidelijk maken hoe de wereld, in z’n eigen leven, is veranderd. Hij noemt het zijn getuigenis Hij begint met de ramp van Tsjernobyl en wat voor impact dat had op de mensen die er bij in de buurt woonden, maar dat hetzelfde nu dreigt gebeuren voor de rest van de wereld. Hij maakt duidelijk hoe we langzaam onze eigen leefomgeving onbewoonbaar maken.

David Attenborough a life on our planet review
In de eerste helft van deze Netflix-film neemt Attenborough de kijker mee naar z’n jeugd. In getallen wordt onder andere getoond hoe groot de wereldbevolking was, hoeveel procent van de wereld bebost en wat de hoeveelheid CO2 in de lucht was. Hij laat zien hoe hij door de jaren heen z’n programma’s maakte en hoe hij zich daardoor langzaam realiseerde wat de impact was van de mens op de wilde natuur. Het verdwijnen van biodiversiteit, het kappen van bossen, leegvissen van de zee en opwarming van de aarde. Het zijn ijzingwekkende feiten die hij vertelt en wanneer hij een blik op de toekomst werpt ziet het er niet rooskleurig uit.

“een sterk statement…”


&nsbp;Zelf zal hij die verre toekomst niet meer meemaken, maar hij draagt wel mogelijke oplossingen aan. Toch stel je als kijker wel de vraag in hoeverre het lukt die door te voeren, vooral wanneer het financiële plaatje vaak de doorslag geeft. Het is juist die korte termijnvisie die ons de das om kan doen en het is te hopen dat deze documentaire, net als An Inconvenient Truth destijds, z’n impact heeft op de maatschappij en daarmee de politiek. In een paar voorbeelden vertelt hij hoe kleine ingrepen van overheden uiteindelijk de wilde natuur herstelden en waardoor uiteindelijk iedereen beter af was. De documentaire bevat veel beelden uit zijn diverse eerdere series en is visueel zowel prachtig als op momenten schokkend. Met A Life on Our Planet gebruikt Attenborough, die velen van ons geïntroduceerd heeft aan de pracht van de wilde natuur, zijn stem om een sterk statement neer te zetten. Eentje die hopelijk resulteert in verandering, zodat we uiteindelijk samen met de aarde verder kunnen in plaats van de aarde zonder ons.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

2 thoughts on “David Attenborough: A Life on our Planet (2020 ) – Recensie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *