Hamilton’s America (2016) – Recensie

Hamilton's America recensie

Zoals je al in m’n recensie van Hamilton las, is dit een film die me vast heeft weten te pakken en waar ik geen genoeg van kan krijgen. En het mooie daaraan is dat deze musical al vijf jaar oud is en als je er meer over wilt weten er een schat aan informatie beschikbaar is waar je je helemaal in kan onderdompelen. Bij het lezen van de Wikipedia pagina las ik dat er een tv-documentaire, Hamilton’s America, was gemaakt. Een snelle zoekactie op YouTube leverde meteen resultaat op. Wist deze anderhalf uur durende film m’n “Hamilton itch” verder te voeden?

Hamilton's America review
Het mooie aan deze documentaire is dat Lin-Manuel Miranda al voor het succes filmde terwijl hij bezig was met de ontwikkeling van het stuk. Hoe het idee van een mixtape uitgroeide tot een volwaardig geheel, in welke persoonlijke omstandigheden hij zich verkeerde, Miranda’s inspiraties en hoe het allemaal uiteindelijk bij elkaar kwam. Maar de documentaire is meer dan dat.

“mooie documentaire…”


Er zijn interviews met Obama, Bush, diverse artiesten (The Roots, Nas), historici en grote namen binnen de theaterwereld. Zo bezoekt zowel Miranda, als een gedeelte van de cast diverse historische plekken die ook in de musical voorkomen. Wat daarbij, zeker gezien de huidige discussies over het verleden, opvalt is een moment waar Chris Jackson het huis van George Washington bezoekt en stilstaat bij de vertrekken waar z’n slaven leefden. Hij vertelt dat het iets verschrikkelijks is waar hij nooit vrede mee zal kunnen hebben en het de gehele waarheid laat zien van wie deze man was. Daveed Diggs maakt ook duidelijk dat zowel de goede als slechte kanten waar zijn en je ze niet moet scheiden. Ook al is hij het niet eens met wat rappers in bepaalde teksten zeggen, dan hoeft dat niet te betekenen dat hij ze ook slecht vindt, want een MC kan nog steeds enorm goed zijn in z’n vak.

Hamilton’s America is een mooie documentaire om voor of na het zien van het toneelstuk op Disney+ op te zoeken om nog meer te leren over de totstandkoming van Hamilton en de echte geschiedenis die er aan ten grondslag ligt. Het voedde m’n Hamilton obsessie dus nog iets verder.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

2 thoughts on “Hamilton’s America (2016) – Recensie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *