Netflix vs. the World (2019) – Recensie

Netflix vs the world review

Netflix is een service waarvan de meesten van ons al niet meer voor kunnen stellen dat we het niet hadden. Met z’n grote aanbod van films en een hoop originele series is deze VOD-dienst een vaste bestemming geworden in het dagelijks leven van velen. Toch is de service in Nederland pas sinds 2013 beschikbaar en onstond het bedrijf in 1997. De documentaire kijkt naar deze video on demand gigant en met name hoe het er in is geslaagd om zo succesvol te zijn.

Netflix vs the world recensie

Het begon allemaal met Marc Randolph en Reed Hastings die elke dag een lange rit naar werk hadden en constant brainstormden over ideeën waarmee ze hun eigen bedrijf zouden kunnen starten. Een idee was om films op te sturen naar klanten, maar omdat er toen nog geen DVD’s waren werd dat idee opzij geschoven omdat videobanden te fragiel waren en werd er verder nagedacht. Een aantal jaar later keerden ze terug naar het idee toen de DVD in ontwikkeling was. Ze testten het idee door een cd via de post te versturen, zagen dat hij heel bleef en begonnen hun bedrijf. Marc Randolph en diverse andere (voormalige) werknemers van Netflix vertellen over die eerste dagen en hoe de transitie naar een online platform verliep.

“boeiend…”


 Alhoewel de documentaire Netflix vs. the World heet, gaat het eigenlijk alleen over hoe het bedrijf de strijd aanging tegen de succesvolste videotheekketen, Blockbuster. Medewerkers van dat bedrijf praten over hoe ze Netflix initieel negeerden, langzaam ook stappen moesten maken en uiteindelijk hun eigen VOD dienst opzetten. Het bizarre aan het verhaal is dat het bedrijf vanwege z’n combinatie van fysieke videotheken, het versturen van DVD’s en een VOD dienst veel sterker stond en in staat zou zijn geweest om Netflix te verslaan. Toch is dat niet wat er gebeurt is en het wordt duidelijk gemaakt dat foute beslissingen door het management het bedrijf uiteindelijk de das om deden. Deze documentaire slaagt er in om een goed beeld te geven over het ontstaan van Netflix en de uitdagingen door de jaren, inclusief fouten die werden gemaakt. Een stukje geschiedenis dat niet iedereen zal kennen en boeiend is om over te horen.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *