Suriname (2020) – Recensie

Suriname film recensie

Een titel van een film kan grote verwachtingen scheppen. Stel, je wordt gevraagd om een film te schrijven met de titel Nederland of België, welk(e) onderwerp(en) zou je kiezen om te laten zien die de lading dekken. En welke boodschap wil je aan je kijkers overbrengen? Suriname is een land met een bewogen geschiedenis en dat volgens de openingstitel zeer veel natuurlijke hulpbronnen heeft (in de top 15 van wereld), maar dat het desondanks kampt met problemen. Een gegeven dat aan het denken zet en waar veel mee kan worden gedaan. Helaas wordt al snel pijnlijk duidelijk dat een mogelijke boodschap ver te zoeken is.

suriname film review

Suriname draait het om Winston Righter (Rodney Lam), die inmiddels minister is, maar een crimineel verleden heeft. Hij gebruikt z’n kennis om de huidige president opzij te zetten, met als doel zelf die plek in te nemen en stelt zichzelf verkiesbaar. Z’n neef Steven (Cyriel Guds) en z’n vriendin Nadia (Fajah Lourens) zitten nog diep in de criminaliteit en wanneer de onberekenbare beroepscrimineel Virgil (Josylvio) in contact wil komen met Winston is het de vraag in hoeverre hij z’n verleden achter zich kan laten.

“te zwak om de kijker volledig mee te slepen…”


 Alhoewel de film een politieke invalshoek bevat, is deze te klein om een rol van betekenis te spelen. Dit is simpelweg een gangsterfilm, waarbij wapens en macht de boventoon voeren. Er is op een aantal mooie locaties in Paramaribo gefilmd, maar het scenario en de soms lachwekkende dialogen zijn te zwak om de kijker volledig mee te slepen. Dat het acteerwerk over het algemeen niet van hoog nivo is, helpt uiteraard ook niet. De enige echte uitschieter is Josylvio, die met volle overtuiging zijn rol leven inblaast. Een slecht karakter waar je met genot naar kijkt. Als je je verbeelding de vrije loop laat gaan, is het niet moeilijk om te zien dat er potentie in het verhaal zat en dat met meer verdieping, betere acteurs dit een film had kunnen zijn die iets te zeggen had over de huidige politieke situatie van het land. Helaas ontstijgt het nu niet het nivo van een teleurstellende misdaadfilm.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

4 thoughts on “Suriname (2020) – Recensie

  1. Mooi camerawerk. Styling verrassend tijdloos gehouden. Eens iets anders dan de doorsnee “grappige” Surinaamse film. Heel wat anders dan ik had verwacht, maar daarom niet minder goed.

  2. Ik moet zeggen dat ik positief verrast was. Ik had iets wat negatieve ervaringen van anderen gelezen, maar ben echter niet teleurgesteld. Een paar mooie beelden en redelijke actie die je toch dwingt de aandacht erbij te houden. Al met al genoten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *