Uncut Gems (2019) – Recensie

Recensie Uncut Gems

“Zeg nooit nooit”. Dat was het gezegde dat me meteen te binnen schoot na het zien van Uncut Gems. Een aantal jaar geleden nam ik na het zien van Pixels het besluit om geen enkele film met Adam Sandler te zien. En terecht, want z’n komedies zijn bedroevend slecht en ik wilde mezelf niet meer aan die verschrikkingen bloot stellen. Toen ik echter hoorde dat hij de hoofdrol speelde in een nieuwe film van de Safdie broers moest ik toch m’n besluit aan de kant zetten. Hun film Good Time was zo’n titel die de kijker vastpakte en niet meer losliet. Het liet zien hoe goed Robert Pattinson is als acteur. Toen de broers Uncut Gems schreven, hadden ze Sandler in gedachten voor de hoofdrol.

Review Uncut Gems

Sandler is Howard Ratner, een charismatische juwelier in New York. Hij heeft een unieke steen uit Ethiopië weten te bemachtigen die volzit met zwarte opalen en hem veel geld kan opleveren. Howard houdt van risico’s nemen en gokt erg graag en wanneer bekende basketballer Kevin Garnett z’n steen leent ziet hij het als een teken om veel op z’n volgende basketbalwedstrijd te gokken. Als hij wint kan dat z’n leven veranderen, maar een verlies kan hem potentieel verwoesten aangezien schuldeisers hem al een tijdje achterna zitten.

“een ruwe diamant die betoverend werkt…”


Dat Sandler andere rollen dan komedie kan doen liet hij natuurlijk eerder zien met bijvoorbeeld Punch-Drunk Love, maar hier speelt hij een karakter die lijkt te leven voor adrenaline. Die op allerlei manieren aan geld komt (door bijvoorbeeld geleende goederen te verpanden) en daardoor risico’s neemt die elk normaal denkend mens zou vermijden. Z’n karakter houdt er van alles op het spel te zetten, zowel op het gebied van werk als privé. Als kijker krijg je het bijna benauwd door de manier waarop deze man leeft. Er hoeft maar één klein dingetje mis te gaan om alles als een kaartenhuis in elkaar te laten storten. Sandler brengt dat op overtuigende wijze tot leven en dat levert in combinatie met het camerawerk van de Safdie broers een ruwe diamant op die betoverend werkt.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *