The Movies That Made Us (2019) – Recensie

Recensie The Movies that Made Us

Als iemand die in de jaren ’80 is opgegroeid, heb ik altijd een nostalgisch gevoel naar de periode van m’n jeugd. De Netflix-serie The Toys That Made Us sloot daarom perfect aan, omdat het onderwerp speelgoed uit die tijd was. Het is een leuke serie om te kijken die door de vlotte en vaak grappige editing lekker wegkijkt. Toen bekend werd dat The Movies That Made Us zou uitkomen, was ik dan ook erg benieuwd of dit vertaald kon worden naar films. De eerste vier afleveringen gaan over vier uiterst succesvolle films: Dirty Dancing, Home Alone, Ghostbusters en Die Hard.

The Movies that Made us review

De formule die gebruikt is voor The Toys That Made Us, werkt ook op een ander onderwerp. Voor elke titel zijn diverse betrokkenen geïnterviewd en worden die gesprekken afgewisseld met set foto’s, beelden uit de films en b-roll opnames. En het resultaat is heerlijk kijkmateriaal voor iedere filmfan.

“Een serie die je heerlijk kunt binge-watchen…”


 Wat bij ieder van deze films opvalt is hoe moeizaam het proces is om ze gemaakt te krijgen en hoeveel problemen je tegen kunt komen. Of dat nu budget, effecten of zelfs acteurs zijn. De anecdotes die verteld worden zijn interessant om te horen. Zo is Home Alone bijvoorbeeld grotendeels in een verlaten school opgenomen en was het zwembad de plek waar de overstromingsscènes gedraaid werden. De helikopterscène in Die Hard zou origineel in een paar dagen opgenomen worden, maar Jan de Bont vertelt dat ze uiteindelijk maar een half uur hadden. En de effecten in Ghostbusters waren vaak de eerste (nog niet perfecte) take, simpelweg omdat er enorm veel tijdsdruk was om de film op tijd uit te brengen. Een serie die je heerlijk kunt binge-watchen en waarbij je weer meer leert over filmgeschiedenis.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen


7 thoughts on “The Movies That Made Us (2019) – Recensie

  1. Ik geef je geen ongelijk.
    Maar, het is jammer dat er telkens weer voor dezelfde 80s films wordt gekozen. Het lijkt alsof er geen andere films werden vertoond. De verhalen er rond kennen de meesten al, want er is al zoveel rond geschreven en gepubliceerd. Voor mij persoonlijk mag het eens iets anders zijn.
    Ik verwacht dan ook ET, Back To The Future of The Goonies in een volgende reeks.

    • Het zijn de films die iedereen kent, dus het is een logische keuze. Daarnaast heb ik toch wel veel verhalen gehoord over deze films die ik nog niet kende. Zou het helemaal niet erg vinden als een volgend seizoen die films zou bespreken 🙂

      Maar welke films zou jij er graag in zien?

      • De John Hughes tiener-films (niet enkel Home Alone), de vele Star Wars en Indiana Jones – klonen in hun kielzog, de Carpenter-films, …. Allemaal genieten ze een cult-status buiten de klassiekers.
        Laat ons de jaren 80 niet steeds veralgemenen tot diezelfde terugkerende titels.

        • Denk zelf dat Star Wars en Indiana Jones toch ook wel als klassiekers worden gezien. Uiteraard zijn er titels die ik ook graag zou willen zien in deze serie, bv. The Last Starfighter…

          • Indiana Jones absoluut.
            Star Wars is 1977, en nu te universeel om echt aan een tijdperk te koppelen.

            The last Starfighter is een goede keuze trouwens. De film was één van de eerste met digitale (computer) effecten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *