The Great Hack (2019) – Recensie

The Great Hack Recensie

Recent sprak ik met een vriend van me over YouTube. Het platform waarop je jaren geleden nog interessante suggesties voorgeschoteld kreeg, is langzaam verandert in een plek waarbij je zelf weer moet zoeken naar nieuwe dingen. De voorgesteld video’s gaan allemaal over het onderwerp waar je pas naar hebt gekeken. Dus als je één keer een video over een bepaalde auto kijkt, zul je daarna bezig zijn alle aanbevelingen van video’s waarin die auto ook wordt getoond moeten onderdrukken voordat het logaritme het oppakt. De reden dat YouTube op die manier werkt is omdat ze zichzelf in 2016 het doel hadden gesteld, hun “North Star”, om dagelijks een miljard uur aan content aan gebruikers voor te schotelen. En die tactiek bleek te werken. Als je dus over één onderwerp maar hetzelfde blijft laten zien aan je gebruikers, dan zal een groot gedeelte meer tijd besteden op YouTube. Maar door dat algoritme zorg je ervoor dat mensen in hun eigen bubbels zullen zitten. Het verklaart de opkomst van “Flat Earthers” en “Anti-vaxxers” en hun vasthoudendheid. De algoritmes beïnvloeden onbewust de maatschappij.

The Great hack review

In The Great Hack draait het allemaal om het bedrijf Cambridge Analytica, die dankzij Facebook data een enorme hoeveelheid data over de bevolking wist op te bouwen. Met een enorm aantal datapunten (meer dan 200 per persoon), waren ze in staat om heel gericht bepaalde groepen te targeten. Nog preciezer, ze konden bijna gepersonaliseerde advertenties laten zien die aansloten op het gedachtengoed van hun doel om zo zwevende kiezers onbewust te beïnvloeden wanneer ze naar de stembus gingen. In deze documentaire wordt snel duidelijk dat ze daarmee bij de verkiezing van Trump en de Brexit (naast andere campagnes in verschillende landen in de hele wereld) een zeer invloedrijke en misschien wel beslissende rol hebben gespeeld. Het toont aan hoe krachtig de rol van het bezit van data kan zijn, waarbij daadwerkelijk inzicht of regelgeving eigenlijk ontbreekt.

“angstaanjagende film…”


 Regisseurs Karim Amer en Jehane Noujaim weten toegang te krijgen tot twee voormalig medewerkers van het bedrijf, die zelf ook worstelen met hetgeen ze deel van uitmaakten. Beide worden ze in de UK ondervraagd bij een groot onderzoek door de overheid en geven inzicht in wat er achter de schermen van het databedrijf gaande was. Maar ook journalisten en experts op het gebied van privacy komen aan het woord. Het resultaat is een fascinerende, maar tegelijkertijd ook een enorm angstaanjagende film die laat zien dat data macht is en je daarmee in staat bent meningen en dus ook de geschiedenis te veranderen.

The Great Hack is te zien via Netflix

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

2 thoughts on “The Great Hack (2019) – Recensie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *