Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes (2019) – Recensie

Conversations with a Killer The Ted Bundy Tapes recensie

Recent had ik een boeiend gesprek met iemand die zich afvroeg waarom iemand zo graag naar true crime series kijkt. Waarom zou je soms de gruwelijke details van een bepaalde zaak willen weten? En dat is een terechte vraag, maar als je het breder trekt kun je dezelfde vraag stellen over waarom we als mens zo graag naar allerlei soorten films kijken of boeken lezen. Of de gebeurtenissen wel of niet echt zijn gebeurd maakt daarbij eigenlijk niet uit, we zoeken het op omdat het ons fascineert. Of er vervolgens tegen kan is een heel andere vraag, maar we verplaatsen onszelf graag in het leven van anderen. Of dat nu een actieheld is in een Fast & Furious film, een astronaut in een Alien film of een willekeurig ander persoon. We vragen ons af of wat we zien ook zelf zouden kunnen of hebben de hoop dat we iemand beter kunnen begrijpen. Dat is echter niet altijd mogelijk.

Conversations with a Killer The Ted Bundy Tapes review

Ted Bundy was in de jaren ’70 actief als seriemoordenaar en kon dankzij een onderontwikkeld politiesysteem lang uit handen van de autoriteiten blijven. Hij vermoorde en misbruikte tientallen vrouwen en viel toen hij eenmaal gepakt werd op door z’n uiterlijk en intelligentie. Tijdens z’n rechtszaak was hij actief betrokken bij z’n eigen verdediging en ontsloeg hij zelfs een advocaat omdat die z’n werk volgens hem niet op de juiste manier deed. Dat levert een fascinerende Netflix-serie op.

“geen volledig antwoord…”


 Alhoewel ik de naam Ted Bundy kende en wist dat hij een seriemoordenaar was, had ik nog nooit eerder iets over hem gelezen/gekeken. In dat opzicht geeft Conversations with a Killer een duidelijk, chronologisch overzicht van zijn misdaden en hoe hij op anderen overkwam. De tapes die genoemd worden in de titel vormen eigenlijk maar zo’n klein onderdeel in deze miniserie dat het vreemd is dat ze genoemd worden. Ze vormen de kapstok van het verhaal, maar door alle jassen die er aan opgehangen worden zie je er nog maar weinig van. Toch is dit geen probleem, want deze goed gemaakte documentaireserie is goed gemaakt en door middel van interviews met betrokkenen, waaronder politieagenten, advocaten en een slachtoffer en archiefbeelden komt het geheel tot leven. Als je deze serie kijkt om te snappen waarom Bundy zoveel moordde dan krijg je daar geen volledig antwoord op. We hebben als mens behoefte naar antwoorden, maar soms zijn die er simpelweg niet. In een wereld met meer dan zeven miljard mensen zal er altijd een klein percentage individuen zijn waarbij een steekje los zit en wiens logica niet te doorgronden is. Ted Bundy maakte duidelijk deel uit van die groep.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

2 thoughts on “Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes (2019) – Recensie

  1. Staat op de kijklijst.
    Tegen alle verwachtingen in had ik enorm van Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile genoten. Waarom zijn seriemoordenaars steeds fascinerende mensen?

    • Die film heb ik erna gekeken en die was wel ok (misschien dat ik er nog een recensie over schrijf). Maar inderdaad een interessante vraag, wat zet iemand ertoe om zulke dingen te doen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *