First Man (2018) – Recensie

Recensie First Man

We choose to go to the moon. We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard.

Met deze historische woorden maakte de Amerikaanse president John F.Kennedy bekend dat Amerika wilde gaan waar nog nooit iemand eerder geweest was. Dat dit niet makkelijk is, wordt meteen duidelijk tijdens de openingscène in deze biopic over Neil Armstrong (Ryan Gosling). Hij bestuurt een experimenteel vliegtuig dat enorm schudt en elk moment uit elkaar zou kunnen vallen door de krachten die het moet doorstaan. Als Armstrong net boven de dampkring uit komt wil hij terugkeren, maar hij stuitert over de atmosfeer als een steen over water. De weg naar zijn eerste stap op de maan is een uitdagende, eentje waarin elke nieuwe proef of vlucht de laatste kan zijn.

Review First Man

Regisseur Damien Chazelle kiest na Whiplash en La La Land voor een historische film en dat voel je ook bij het kijken. Door alles analoog (op film) te schieten voelt dit aan als iets uit een andere tijd. Hij kiest er voor om zich volledig op Armstrong te richten en minder op de ontwikkelingen bij NASA (daarvoor is The Right Stuff een betere film om te kijken). Ryan Gosling, die ook hier een man is van weinig woorden (maar dat was Armstrong ook) wordt geplaagd door een ingrijpende gebeurtenis en leeft daardoor voor z’n werk. Het betekent een steeds stroevere relatie met z’n vrouw Janet (Claire Foy), want ook die ziet de gevaren. Helemaal wanneer er collega’s zijn die omkomen.

“intiem portret…”


 Chazelle heeft met First Man een ingetogen film gemaakt, die door z’n focus op Armstrong met veel close up shots tijdens diverse vluchten een intiem portret neerzet van een man die door velen als een held wordt gezien, maar simpelweg iemand was die gedreven was en z’n werk deed en de dood diverse malen in de ogen heeft gekeken. Met een groot oog voor detail (tijdens het maken is er veel overleg met NASA en de familie van Armstrong geweest) en overtuigende momenten in diverse ruimteschepen krijg je als kijker een goed idee wat er destijds allemaal gedaan is om het bijna onmogelijke voor elkaar te krijgen.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

2 thoughts on “First Man (2018) – Recensie

    • Zeker! Deze zou ik wel graag op een echt IMAX scherm willen zien, want het schijnt dat pas het moment dat hij de deur open doet op de maan dan ineens heel het scherm gebruikt wordt en dat enorm vele indruk maakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *