De Beveiligers (2018) – Recensie

Recensie De beveiligers

We willen ons allemaal veilig kunnen voelen. Niet alleen in ons huis en in de nabijheid van de mensen waarom we geven, maar ook als we op straat lopen en uitgaan. Terroristische aanslagen kunnen ook hier gebeuren en alhoewel het onmogelijk is om ze te voorkomen, kunnen we wel ons best doen door alert te zijn. Maar ook personen die ideeën hebben waar niet iedereen het mee eens is, hebben soms bescherming nodig. Een politicus moet z’n werk kunnen doen, de straat op kunnen gaan en met mensen in gesprek kunnen. Gedeeltelijk is is hierin een rol weggelegd voor de politie, maar in heel veel situaties ligt de verantwoordelijkheid in de handen van beveiligers. Regisseur Anneloek Sollart volgt er in de documentaire een aantal.

Review De beveiligers

Jory Brenders is een beveiliger die gevolgd wordt bij z’n werk tijdens Gay Pride in Amsterdam, maar ook als hij bezig is met het stoppen van winkeldieven bij een Albert Heijn in Tilburg. Hij krijgt duidelijk voldoening uit z’n werk, maar is zich ook bewust van de mogelijke gevaren die z’n pad kunnen kruisen. Donald Basabose is een beveiliger in opleiding die de gevaren in een samenleving maar al te goed kent en z’n thuisland Burundi als kind moest ontvluchten vanwege het geweld. Nu wil hij dit werk doen om er voor te zorgen dat anderen zich veilig kunnen voelen. Daarnaast worden Michael van Gulik en Albert Verhoeven, camerabeveiligers van de Rotterdamse metro (RET), gevolgd. Ze letten nauwgezet op verdachte bewegingen van reizigers en zorgen ervoor dat er personeel wordt ingezet als er iets moet worden gecontroleerd.

Bespreking De beveiligers

Het levert een gevarieerd beeld op van hoe beveiliging op verschillende manieren wordt aangepakt. In de kerncentrale van Borssele vertelt John de Nooijer dat het op zo’n plek juist belangrijk is dat het gebouw zelf de beveiliging is en hij er voor zorgt dat dat het geval is. Michael, een persoonsbeveiliger die hier Geert Wilders beschermt is de enige die deel uitmaakt van de politie en dus ook in het bezit is van een wapen en tot alles bereid moet zijn als er zich een noodsituatie voordoet. Hij moet altijd kiezen voor de persoon die hij beschermt, ook al betekent dit dat een onschuldig kind het slachtoffer wordt.

Wat opvalt in deze documentaire is met hoeveel focus deze mensen aan het werk zijn. Ze zijn getraind om op gedrag te letten en om in korte tijd situaties in te schatten om er voor te zorgen dat anderen minder kans hebben om met gevaar in aanraking te komen. Het is een film die voornamelijk hun dagelijkse werkzaamheden vastlegt, ze kort aan het woord laat komen en zo een overzicht geeft van verschillende aspecten en invalshoeken van beveiliging.

Beveiligers draait vanaf 5 november in de filmtheaters en is ook te zien via Picl

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *