De verdwenen bioscopen van Almelo – Varossieau


Na het bekijken van de verdwenen bioscoop Palace aan de Grotestraat, is deze keer een andere voormalige bioscoop in dezelfde straat aan de beurt. Varoissieau, dat gevestigd was aan de Grotestraat 25.

Bioscoop Varoissieau
De ingang van bioscoop Varoissieau is linksvoor te zien
François Schoppert vraagt in 1919 de bouwvergunning aan voor de bouw van een nieuwe bioscoop. Hij krijgt deze toegewezen en architect M.H. Krabshuis maakt het ontwerp. In 1920 worden de deuren geopend onder de naam Favorite.

A.H. Hartgers Sr. wordt in 1924 directeur die samen met z’n zoon de bioscoop runde. In 1946 verandert de naam naar Varossieua, de achternaam van de vrouw van de A.Hartgers. De bioscoop biedt dan plek voor 570 personen.

De bioscoop draait goed en in 1987 wordt er verbouwd om te zorgen dat de bezoekers meer ruimte hebben. Het aantal zitplaatsen daalt naar 450. Toch staat hier de winst onder druk door de opkomst van video en uiteindelijk valt in 2003 het doek. De locatie wordt verbouwd en een kledingwinkel vestigt zich er uiteindelijk.

Kassa Varoissieau

Varoissieau snacks

Zaal Varoissieau balcon

Zaal Varoissieaujpg

Zaal a Varoissieau2

Zaal Varoissieau

Bronnen:
Mijn Stad, Mijn Dorp
Almelo Lokaal Kabaal (diverse foto’s)
Cinemacontext.nl
Gemeentearchief Almelo

Lees ook:

Met een bevolking van 72.816 inwoners is Almelo een relatief kleine gemeente. Het ontstond in de Middeleeuwen en werd later Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *